Apreta intro per cercar
93 555 12 34

Caritas Teià impulsa el Gran Recapte en un context d’inflació

Imprimir correu electrònic

Gran Recapte 2022Divendres 25 i dissabte 26 de novembre tindrà lloc la 14a edició del Gran Recapte, que promou el Banc d’Aliments. Un cop superada la pandèmia, enguany es tornaran a recollir els aliments directament als comerços i també es podran fer aportacions monetàries a la caixa dels establiments que hi col·laboren, així com transferències i ingressos a través del web granrecapte.com fins al 6 de desembre. També es poden fer donacions per Bizum, fins a la mateixa data, al número 33596.

L’objectiu de la iniciativa és sensibilitzar la ciutadania sobre la realitat de la pobresa alimentària en el nostre entorn per afavorir la donació d’aliments i, alhora, promoure’n la col·laboració sostinguda al llarg de l’any. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), la taxa de pobresa afecta el 26% de les llars del país.

Context de crisi

Com moltes famílies catalanes, els bancs d’aliments es troben en una situació delicada a causa de l’actual context d’inflació. El preu dels aliments bàsics s’han anat incrementant al llarg de l’any fins a situar-se, en conjunt, a l’entorn del 14%, si bé alguns articles han experimentat augments netament superiors. És el cas de l’oli de girasol (67%), la farina (33,8%), els ous (19,9%), la llet (19,7%), l’oli d’oliva (11,6%) o els aliments infantils (12,6%).

L’alça de preus ha desajustat el pressupost dels bancs d’aliments i, consegüentment, han hagut de readaptar la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes. D’altra banda, la pèrdua de poder adquisitiu fa que cada cop hi hagi més famílies que es troben amb dificultats a l’hora de garantir l’accés a una alimentació saludable.

Impacte social

La campanya del Gran Recapte és essencial perquè els bancs d’aliments puguin omplir el rebost i tenir assegurada la distribució durant el primer trimestre de 2023.

El 2021, la campanya va recollir a Catalunya de 3.653.752 euros, que van ser destinats a l’adquisició de queviures. En total, es van distribuir 33.683.229 quilos d’aliments que a través de 674 entitats socials que van arribar, de forma mensual, a 255.413 persones.

Gran Recapte 2022 productesPrimeres necessitats

Com a consumidors solidaris, els articles més adients per aportar són els següents: llet, oli vegetal, llegums secs i cuits, conserves de carn i de peix, i aliments infantils. Es tracta d’aliments d’alt valor nutritiu i bàsics en l’alimentació de les persones, que generalment no arriben a les entitats socials a través de la lluita contra el malbaratament alimentari. Per aquesta raó, es recomana evitar les donacions d’aliments frescos o refrigerats.

Voluntariat i punts de recollida

Com de costum, Caritas Teià s’encarrega de coordinar la campanya local, així com de distribuir els aliments.

Enguany s’ha previst un sol punt de recollida. Estarà ubicat davant del Mercat Municipal i serà assistit per una desena de persones voluntàries identificades amb armilles blaves, que cobriran els següents horaris: divendres, de 10 a 14h i de 17 a 20h, i dissabte de 10 a 14h.

Establiments col·laboradors

A més de donar aliments, els veïns i veïnes de Teià poden fer aportacions en efectiu mitjançant els talonaris que trobaran en els següents establiments col·laboradors: Carnisseria Mònico, Queviures Marcual i les quatre parades del Mercat Municipal (Carn i aviram Núria Sánchez, Fruita i verdura Lina Ruano, Fruita i Verdura Irene Ribas, i Peix fresc El Pescador).

Aquestes donacions en metàl·lic aniran destinades directament a Caritas Teià per completar el cistell de les famílies ateses amb aliments frescos adquirits en les mateixes botigues, de manera que s’afavoreix el comerç de proximitat i es garanteix la perdurabilitat del producte.

Grans cadenes

El supermercat Condis gestionarà la campanya pel seu compte, si bé els aliments recollits també seran gestionats per Caritas Teià.

Altres cadenes d’hipermercats, com Mercadona, no faran recollida física d’aliments en els seus establiments i, en contrapartida, faran una gran donació de productes bàsics al Banc dels Aliments.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat