Apreta intro per cercar
93 555 12 34

Teià vol ser el primer poble sensorial del món

Imprimir correu electrònic

Aromateià01Enguany, el Maridatge dels Sentits ha obert la porta a nou projecte de la mà de l’Ajuntament, el Beauty Cluster Barcelona i el Grup Interdisciplinar d’Investigació i Assessorament de la SensoPercepció (GIIASP). El projecte s’anomena Aromateià i és una iniciativa pionera i engrescadora, que reclama la participació de tota la població –infants, joves, adults i gent gran– i que pot convertir Teià en el primer poble olfactiu del món.

Aromateià es va presentar el passat 24 de maig en el marc del Maridatge dels Sentits, amb la idea que vagi agafant volada de mica en mica al llarg d’un any sencer.

L’acte va aplegar una vintena de veïns i veïnes a l’Espai can Llaurador per escoltar les explicacions de l’alcalde, Andreu Bosch, i del director del projecte: l’otorinolaringòleg Josep de Haro.

Per a ell, les olors són essencials: “No hi ha vida sense intercanvi de substàncies”, fins al punt que “vivim en un continu maridatge entre nosaltres i el nostre entorn que es produeix de forma automàtica” i que té components químics i físics. “Els trets de personalitat influeixen en la percepció de les olors” i predisposen les preferències de cada individu.

Mapes d’olors

L’objectiu de l’experiment és convertir Teià en el primer poble de l’olfacte: “un poble que olora i en té consciència, i que de manera transversal treballa aquest sentit, amb la complicitat de tota la població”. Per això, i amb l’ajut d’enquestes, tallers i activitats, abans caldrà crear tres mapes: un sobre la predominança sensorial del municipi, un altre d’olfactiu i un tercer que estableixi les olors més característiques de l’entorn quotidià (natura, espais públics, botigues...) i les aromes predilectes dels seus habitants.

Més capacitats

El doctor De Haro va reconèixer que, d’entrada, “elaborar un mapa territorial sensorial sembla una mica enigmàtic”, però va assegurar que “la ciència sortirà de la vostra col·laboració [en referència als veïns i veïnes] i repercutirà en vosaltres”. Fins i tot, va dir, mig en broma, que “podem entrar al Llibre Guinness”, ja que la iniciativa “té un valor antropològic terrible que pot acabar contagiant a altres pobles perquè facin el mateix”. Teià, per tant, marcaria el camí a seguir.

Com a especialista en sensorialitat, De Haro va afirmar que “el món de les olors és infinit” i va assegurar que la gent que hi participi “s’enriquirà a nivell neuronal i tindrà més capacitats, com qui estudia música”, ja que “quan potenciem un sentit ens adonem que els altres també són necessaris”.

Tests i enquestes

El projecte Aromateià es desplegarà durant tot l’any. Anirà del Maridatge dels Sentits de 2022 al Maridatge del 2023 “perquè hi hagi temps de conscienciació real” entre la població. “Es tracta que us activeu, que sigueu tafaners i que ensumeu allò que us envolta al llarg de tot l’any”, va dir De Haro.

Durant tot aquest temps es faran tests, enquestes i proves a diferents llocs del poble, que es complementaran amb un dossier que s’haurà de treballar a casa amb l’objectiu d’afinar l’olfacte i de recopilar més informació. “És un treball d’interacció sensorial, de manera que els tests i enquestes ens permetran establir quin és el punt de partida del nivell de consciència olfactiva en la nostra vida quotidiana, a nivell individual i col·lectiu, i com aquests indicadors aniran evolucionant a mesura que avancem etapes”, va explicar De Haro.

Les persones participants hauran d’emplenar un formulari de consentiment, però totes les dades seran anonimitzades i tractades estadísticament. “Com més gent hi col·labori, més franges d’edat abastem i més dispersió tinguem pels barris i urbanitzacions, millor”.

En paraules del seu promotor, “serà un gran trencaclosques que donarà un resultat multidimensional, que també ens donarà pistes sobre l’estat anímic general de la població”.

Al peu d’aquesta notícia trobareu els primers tests del projecte, que us podeu descarregar en format PDF.

Cicle de conferències

Per dinamitzar el projecte, ampliar coneixements i aguditzar l’olfacte, el programa d’Aromateià ha previst un cicle de conferències mensuals amb personalitats rellevants en aquest àmbit d’estudi, com el biòleg Juli Mauri de los Ríos o el sommelier Josep Roca.

Totes les xerrades seran gratuïtes i se celebraran a La Unió, a les 19h. La primera sessió tindrà lloc l'1 de juliol, a càrrec de Josep de Haro. La segona se celebrarà el 16 de setembre i comptarà amb el químic teianenc Josep Maria Gallés com a ponent. 

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat