Apreta intro per cercar
93 555 12 34

Detecten la presència de vespes asiàtiques a Teià

Imprimir correu electrònic

Vespa velutinaDarrerament, l’Ajuntament ha rebut alguns avisos de veïns i veïnes de Teià que han detectat vespes asiàtiques a casa seva. La presència d’aquesta espècie al municipi està acreditada, almenys, des de 2018.

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie exòtica invasora plenament assentada a Catalunya. En contra de la creença popular, no és més verinosa ni més agressiva que les vespes autòctones. La picada pot ser un xic més dolorosa, però en general cal actuar com ho faríem amb qualsevol vespa o abella: no apropar-se al niu perquè no se sentin amenaçades i, sobretot, no manipular-lo.

nius vespa

Les vespes asiàtiques fan dos tipus de nius: els primaris (més petits i resguardats de la pluja) i els secundaris (molt més grans i generalment en un lloc elevat).

- Nius primaris o embrionaris: Són nius individuals, de dimensions reduïdes. Aquests nius s’acostumen a trobar en llocs habitats, com ara cornises de teulades, balcons, garatges o porxos, barbacoes, casetes de gos i llindes de portes i finestres. Es tracta de nius petits, de la mida d’una taronja, que les reines construeixen després de la hibernació per pondre-hi els ous de les futures obreres, que més endavant, després de l’estiu, construiran el niu secundari o definitiu.

- Nius secundaris o colònies: Són nius esfèrics fets amb pasta de paper d’entre 40 i 80 centímetres de diàmetre. Normalment, els construeixen a les branques més altes dels arbres, però també es poden trobar en edificacions abandonades o, fins i tot, a terra.

Ara, amb l’arribada de la primavera, l’Ajuntament recomana als veïns i veïnes que revisin els llocs més propicis de casa seva per a la construcció de nius primaris.

Recomanacions

En cas de trobar-n’hi, s’aconsella:

- Informeu l’Ajuntament de la ubicació de l’exemplar o niu.

- Si està a la via pública, l’Ajuntament s’encarregarà d’eliminar-lo.

- Si està en una propietat particular, correspon fer-ho al propietari mitjançant la contractació d’un servei especialitzat. Només d’aquesta manera s’evitarà que la colònia es desenvolupi exponencialment i doni lloc a l’eclosió de 200 noves reines i 15.000 exemplars.

Conseqüències negatives

La vespa asiàtica representa un perill per a altres insectes del nostre ecosistema, especialment per a les abelles de la mel, de les quals s’alimenta, a raó d’entre 20 i 50 exemplars per dia.

Per això, la proliferació de la vespa asiàtica té un efecte indirecte sobre la biodiversitat, ja que ataca i dificulta la cadena de la pol·linització de les plantes conreades i de la flora silvestre, a més de posar en risc la producció de mel i de cera.

Picades

La majoria de persones amb picades presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació en la zona de penetració del verí, que desapareix després de diversos dies.

En cas de picada:

- Renteu la zona amb aigua i sabó i apliqueu gel o aigua freda.

- En persones al·lèrgiques o en cas de picades múltiples, poden aparèixer símptomes generals com picor a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, problemes respiratoris, problemes cardiovasculars i d’altres símptomes. Si s’observen aquests símptomes, cal trucar al 061 o anar al més aviat possible a un centre mèdic per evitar un xoc anafilàctic.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat