Apreta intro per cercar
93 555 12 34

Comencen les actuacions contra l’escarabat 'Tomicus' a Teià

Imprimir correu electrònic

Tomicus TeiàEl passat dia 10 es van iniciar els treballs de tala i eliminació dels pins pinyers afectats per la plaga de l’escarabat Tomicus destruens a Teià. L’actuació forma part del paquet de mesures adoptades per l’Associació de Propietaris Forestals del Parc de la Serralada Litoral Central en els municipis de Cabrils, Vallromanes, Vilassar de Dalt i Teià. Segons fonts del Parc, les finques han estat escollides per l'elevat grau d’afectació, “amb més del 80% dels arbres malalts”.

A Teià s’hi faran dues intervencions, que abastaran un total de 13 hectàrees. De moment s’ha començat a actuar a l’entorn dels veïnats de l’Assumpció, les Delícies i Santa Fe, en la finca coneguda com la Gavatxa, entre el camí de la carena i el Molí. En les pròximes setmanes, els treballs s’ampliaran a la finca del Cau de la Guineu, entre el camí de la Serra i el torrent de can Lledó. L’actuació s’allargarà, com a màxim, fins al 28 de febrer: data límit perquè l’escarabat adult reprengui el seu cicle vital i emergeixi del tronc per colonitzar altres arbres.

Tomicus01Cost i procediment dels treballs
Sobre el terreny, les feines són executades per una brigada forestal equipada amb motoserres, una tanqueta amb pala excavadora i un camió de càrrega. Tot l’operatiu és coordinat i supervisat per l’Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació. Segons l’enginyera de la Secció de Restauració i Millora Forestal d'aquest organisme, Núria Ruiz, el procediment consisteix a talar i retirar del bosc tots els arbres morts i afectats, ja que constitueixen un focus d'infecció i un veritable perill d'incendi. “Per tal de no deixar-ne restes, estem retirant l’arbre sencer amb tronc i capçada cap a una zona d’apilat per ser estellat”.

La feina no acaba aquí: un cop eliminats els pins afectats, les brigades forestals procediran a “seleccionar i podar les alzines que quedin a bosc per tal que aquestes puguin desenvolupar-se correctament”. D’aquesta manera es pretén afavorir la successió ecològica d’una espècie per l’altra i avançar cap a un estadi de bosc més madur.

El cost total de les actuacions a Teià és de 35.000€, finançats a mitges per la Generalitat de Catalunya a través d’un ajut de 1.250€ per hectàrea, i per la Diputació de Barcelona per mitjà d’un conveni de col·laboració amb l’Associació de Propietaris Forestals del Parc de la Serralada Litoral Central. Precisament “per fer costat els propietaris i palesar el seu compromís amb la lluita contra el Tomicus”, l’Ajuntament de Teià s’ha inscrit recentment també com a membre d’aquesta Associació, segons informa la regidora de Medi Ambient, Montse Riera.

L’origen de la plaga
La sequera i la calor dels darrers anys, afegida a l’elevada densitat d’arbres a causa de la manca de gestió forestal, han afeblit els pins pinyers i els han fet vulnerables als atacs del Tomicus: un escarabat d'entre 3 i 5 mm de longitud que forada l'escorça del tronc i hi fa una galeria on diposita els ous. En eclosionar, les larves tallen la circulació de la saba i causen la mort de l'arbre. L'única solució es tallar els arbres afectats i retirar les seves restes perquè l'insecte no es reprodueixi i s'escampi

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat