Apreta intro per cercar
93 555 12 34
Pressupostos participatius 2024
Lletrescena 2024
Mostra literària 2024
Butlletí municipal 151 - febrer
Pressupostos participatius 2024
Pressupostos participatius 2024
Lletrescena 2024
Lletrescena 2024
Mostra literària 2024
Mostra literària 2024
Butlletí municipal 151 - febrer
Butlletí municipal 151 - febrer
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

L’ADF Teià participa a la trobada de Premià de Dalt

Imprimir correu electrònic

ADF estiu 2023 10Demà dissabte, 21 d’octubre, l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Teià serà present a la jornada familiar mediambiental que tindrà lloc a la plaça de l’Espolsada de Premià de Dalt, de 10 a 14h. La iniciativa està organitzada per l’ADF del municipi, en col·laboració amb el seu ajuntament, la Federació d’ADFs del Maresme i el Parc de la Serralada Litoral. Els seus impulsors expliquen que “la jornada està adreçada a la ciutadania perquè la gent conegui les ADF i el patrimoni natural de la comarca”.

Durant tot el matí hi haurà una concentració de vehicles d’extinció i intervenció de totes les ADF de la comarca i diverses activitats per a la quitxalla: un simulador amb aigua per apagar incendis, un taller de construcció de menjadores per a ocells amb materials reciclats i un circuit de karts ecològics. Segons els organitzadors, “des de la creació de les ADFs l’any 1994 mai s’ha fet una trobada com aquesta”. A més, el programa inclou les xerrades D’incendis forestals a canvi climàtic al Maresme, on som i on anem, a càrrec d’Oriol Bassa (a les 10.30h), i Què són, què fan i què fer si ens trobem un incendi forestal, a càrrec de Jordi Aymerich (a les 11.30h), així com la presentació de l’Atles dels ocells nidificants del Maresme, a càrrec dels ornitòlegs Andreu Carretero i Joan Pujol (a les 12.30h).

Una campanya més llarga

Enguany, la campanya forestal d’estiu ha estat 30 dies més llarga, ja que el context de canvi climàtic ha fet incrementar el nombre de dies considerats crítics. A causa de la sequera i les altes temperatures, el Departament d’Interior va ampliar un mes l’operatiu contra el foc, que es va iniciar l’1 de juny, quinze dies abans de l’habitual, i va finalitzar el 30 de setembre, quinze dies després. 

Durant la campanya, Protecció Civil va activar 15 vegades el pla INFOCAT en fase d’alerta i hi va haver quatre episodis de perill extrem, que van obligar el Cos d’Agents Rurals a activar el nivell 3 del Pla Alfa durant un total de 17 dies. Al Maresme, la situació no va ser tan greu com l’any passat. La comarca es va situar en el nivell 2 en tres ocasions: el 18 i el 25 de juliol, i el 21 d’agost. En aquesta darrera ocasió, i tal com va fer pels volts de Sant Joan, l’Ajuntament va publicar un ban de l’Alcaldia i va col·locar senyalització provisional per limitar l’accés motoritzat al Parc de la Serralada Litoral.

Balanç positiu

De l’1 de juny al 30 de setembre, es van declarar 221 incendis forestals a Catalunya, que van afectar una superfície de 668 hectàrees. D’aquestes, 531 corresponen a l’únic gran foc de l’estiu, el de Portbou, atiat per la tramuntana.

El balanç és positiu, ja que es tracta del sisè millor any dels darrers quinze. Segons dades del Departament, “si es comptabilitzen la mitjana d’hectàrees cremades dels darrers cinc anys (3.310 hectàrees anuals), la xifra del 2023 és gairebé cinc vegades inferior”.

A la demarcació de Barcelona, les estadístiques són encara millor. La Diputació de Barcelona va tancar la campanya del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) el 31 d’agost amb 132 incendis forestals i tan sols 15 hectàrees calcinades. Aquesta xifra és molt inferior a la del 2022, quan se’n van declarar 174 amb una afectació de 2.065 hectàrees.

Pel que fa a les causes, el Departament d’Interior atribueix un 25% dels incendis a causes naturals, un 22’6% són deguts a negligències i un 21’27% han estat intencionats.

ADF estiu 2023El paper de les ADF

El nombre d’incendis de més d’1 hectàrea de superfície ha disminuït a la meitat respecte del 2022, un fet que, segons la Generalitat, indica que “cada vegada som més eficaços i ràpids en l’extinció”. En aquest punt, “cal posar en valor la coordinació i col·laboració entre bombers i ADF, i la participació activa de les ADF en la primera intervenció en molts conats d’incendi”. Segons el Secretariat d’ADF de Catalunya, “aquest 2023 s’han activat 2.690 persones voluntàries, que han dedicat 239.807 hores al territori”. Fins a mitjan setembre, les ADF havien intervingut en un total de 1.893 incidències relacionades amb incendis forestals, i en un 39% dels casos havien estat el primer servei d'emergència a comparéixer al lloc dels fets.

A Teià, la Policia Local ha gestionat diverses trucades de veïns, però al final van resultar totes falses alarmes: núvols de pols motivada per obres o trànsit per camins rurals, i columnes de fum originades en altres municipis de l’entorn. L’únic conat d’incendi es va produir, precisament, un cop superada la campanya d’estiu. Va ser el 4 d’octubre, en una parcel·la agrícola situada al paratge de la Bomba, prop de la deixalleria. Els agents van activar el 112 i van contribuir a controlar el foc amb galledes d’aigua. Un cop extingit, els Bombers van atribuir-ne l’origen a una autocombustió espontània provocada per l’acumulació de restes vegetals i el procés de compostatge de la matèria orgànica, que pot assolir altes temperatures.

Manteniment i conservació de fonts

A més de fer tasques de vigilància i prevenció durant tot l’estiu, cada diumenge els voluntaris de l’ADF Teià van dur a terme actuacions de manteniment i millora de les fonts, dipòsits i abeuradors. Van netejar de guineus la captació d’aigua i la galeria de mina de la font del Pericó d’en Canal i van realitzar diversos regs de manteniment per garantir la supervivència d’alguns plançons i arbres joves.

Agenda

web taller animals del parc OK.jpg
Dimarts, 27 Febrer
17:30
web LaVidaBohemia-2.png
Divendres, 01 Març
19:00
casa pol.jpeg
Dissabte, 02 Març
11:00
XBMLa Colla Superlectora.png
Dimarts, 05 Març
17:00
Biblioteca de can Llaurador
enemic meu.jpg
Dimecres, 06 Març
19:15
Biblioteca de can Llaurador
Cartell xarxes GR Expo2024.png
Divendres, 08 Març
19:30
cartell.jpg
Dissabte, 09 Març - 09 Març
06:00 - 19:30
Rotonda Inici de la riera
7.Visita al Celler Marfil.png
Dissabte, 09 Març
11:00

Exposicions

web expo sueño en verso CUBIERTA RECORTADA.jpg
02 Març - 26 Març
"SUEÑO EN VERSO"
Biblioteca de can Llaurador
Cartell xarxes GR Expo2024.png
08 Març - 28 abril

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat