Apreta intro per cercar
93 555 12 34
Pressupostos participatius 2024
Lletrescena 2024
Mostra literària 2024
Butlletí municipal 151 - febrer
Pressupostos participatius 2024
Pressupostos participatius 2024
Lletrescena 2024
Lletrescena 2024
Mostra literària 2024
Mostra literària 2024
Butlletí municipal 151 - febrer
Butlletí municipal 151 - febrer
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

El ple exigeix una llei d’amnistia

Imprimir correu electrònic

ajuntamentEl ple celebrat el 21 de setembre va aprovar una “moció de suport a l’exconseller Miquel Buch i el sergent Lluís Escolà” presentada per JxTeià. La resolució va ser consensuada amb CaT-ERC i va rebre també el suport de GdT.

El text critica l’Audiència de Barcelona, que el 14 de setembre va condemnar l’exconseller d’Interior a 4 anys i mig de presó i 20 d’inhabilitació pels delictes de malversació i prevaricació, i el sergent dels Mossos d’Esquadra a 4 anys de presó i 19 d’inhabilitació per malversació.

La moció assegura que la sentència “està amarada de venjança contra l’entorn del president Carles Puigdemont” i acusa el poder judicial de “consolidar la persecució insaciable de l’independentisme”. En comptes d’això, els grups municipals de JxTeià, CaT-ERC i GT demanen que es posi fi a la “repressió descarnada i injustificada” contra l’independentisme i consideren que “és essencial que aquest moviment pacífic i democràtic sigui tractat com un actor polític legítim i que tots els represaliats per motius relacionats amb el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i amb la consulta del 9 de novembre de 2014 deixin de ser-ho de forma immediata”. Amb aquest propòsit, la moció exigeix “l’aprovació immediata d’una llei d’amnistia que posi fi a la repressió de més de 3.300 persones perseguides pel seu pensament polític”, com a “instrument imprescindible per desjudicialitzar un conflicte que és i ha de ser estrictament polític”.

El PSC i el PP hi van votar en contra i van qüestionar la inclusió de la moció en l’ordre del dia de la sessió per la via d’urgència. El seus portaveus van exposar, respectivament, que “no és funció ni competència municipal” i que “no és urgent ni adient presentar resolucions contra decisions judicials”.

El regidor socialista, Miguel Ángel Peinado, va apuntar que “la sentència no és ferma i es pot recórrer” al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i, posteriorment, al Tribunal Suprem. Peinado va demanar també “una mica més de rigor” en la redacció: tant pel que fa a les xifres de represaliats, ja que el text n’esmenta 4.200 a la part expositiva i 3.300 a la part resolutiva, com als anys d’inhabilitació del sergent, ja que el text en diu 10 quan en realitat n’han estat 19.

Per a Peinado, els socialistes “no estem d’acord que l’amnista sigui l’única via”, bo i admetre que “podria ser un dels sistemes” si va associada a una “renúncia a la unilateralitat” per part de l’independentisme.

Per al representant del PP, David Basi, “la prioritat dels teianencs és la neteja dels carrers i moltes altres coses”. En aquest sentit, va dir que ell també “tenia a les mans una moció de signe contrari i he dedicit no presentar-la perquè crec que no toca”.

L’alcaldessa, Gemma Rosell, va afirmar que “és un tema molt injust que no hauria d’estar passant” i va explicar que així li ho havia expressat personalment a Miquel Buch, amb qui recentment va coincidir a l’Associació Catalana de Municipis.

Accés a la informació

En el torn de suggeriments, el PSC va reiterar un prec que ja havia manifestat en relació al punt sobre el tancament de comptes de 2022. El seu portaveu va sol·licitar “accedir a la documentació electrònica des del moment que se’ns convoca, i no com ara, que s’ha de sol·licitar a Secretaria”. L’alcaldessa va recordar que els grups de l’oposició disposen d’un espai de treball amb un ordinador amb enllaç a la documentació del ple, i va explicar que, per raons de privacitat de dades, “no volem que la informació surti de l’Ajuntament”.

JxTeià s’hi va afegir a la petició. El seu portaveu, Francesc Ribas, va demanar “més celeritat” en l’accés a la documentació “per poder fer la nostra feina” i el regidor Aleix Corral va preguntar si “no poder accedir a la documentació telemàticament ens situa en peu d’igualtat amb el Govern?”

El secretari de la corporació va exposar que es tracta d’una “qüestió exclusivament tècnica, i no pas jurídica”. “Estem treballant per canviar-ho i fer-ho més fàcil de cara al proper ple ordinari”, va dir.

Audiències i agraïment

En nom de JxTeià, Francesc Ribas va demanar de “replantejar l’audiència pública prèvia al ple perquè no hi intervé ningú. O l’eliminem quan hi ha ple ordinari, ja que l’ordre del dia contempla la possibilitat que el públic formuli les seves preguntes al final de la sessió, o en fem més difusió”. L’alcaldessa es va comprometre a estudiar la proposta.

Per últim, tant l’alcaldessa com la regidora de Serveis Municipals, Èrica Bisto, van voler reconèixer públicament la feina de neteja dutes a terme pels operaris de l’Ajuntament amb motiu de la rierada del 29 d’agost. Rosell va dir que “tenim la maquinària que tenim i per això estem mirant d’adquirir-ne de nova” per tal de millorar les condicions de treball i el temps de resposta en un futur.

Agenda

web taller animals del parc OK.jpg
Dimarts, 27 Febrer
17:30
web LaVidaBohemia-2.png
Divendres, 01 Març
19:00
casa pol.jpeg
Dissabte, 02 Març
11:00
XBMLa Colla Superlectora.png
Dimarts, 05 Març
17:00
Biblioteca de can Llaurador
enemic meu.jpg
Dimecres, 06 Març
19:15
Biblioteca de can Llaurador
Cartell xarxes GR Expo2024.png
Divendres, 08 Març
19:30
cartell.jpg
Dissabte, 09 Març - 09 Març
06:00 - 19:30
Rotonda Inici de la riera
7.Visita al Celler Marfil.png
Dissabte, 09 Març
11:00

Exposicions

web expo sueño en verso CUBIERTA RECORTADA.jpg
02 Març - 26 Març
"SUEÑO EN VERSO"
Biblioteca de can Llaurador
Cartell xarxes GR Expo2024.png
08 Març - 28 abril

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat