Imprimir aquesta pàgina

Teià es transformarà en Calàbria amb l’olor de la bergamota

29 Març 2023 ~

Presentacio 01Aquest matí, l’Ajuntament de Teià i el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme han presentat en el Centre Cívic Cabot i Barba de Mataró el programa de la sisena edició del Maridatge dels Sentits i del Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent, que se celebraran de 3 al 7 de maig.

El vicepresident del Consell Comarcal i president del Consorci Costa del Maresme, Joaquim Arnó, ha lloat la iniciativa i l’ha definida com un “esdeveniment comarcal d’alta qualitat” pel fet de tenir “una capacitat d’atracció que diferencia i dona singularitat al territori, que li permet desestacionalitzar l’oferta turística i que gaudeix d’un important ressò mediàtic i professional que fa que siguem referents”.

L’alcalde de Teià, Andreu Bosch, ha reiterat la voluntat de “seguir fent territori i teixint complicitats amb el món de l’enogastronomia dins de la Denominació d’Origen Alella i els productors de flor de la comarca”, i ha agraït el suport institucional que ha rebut sempre el certamen per part de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Bosch ha repassat les principals novetats del programa d’enguany, com el Sopar dels Sentits a quatre mans del 3 de maig a càrrec de la xef biodinàmica Iolanda Bustos i el cuiner Miquel Aldana, del restaurant Tresmacarrons del Masnou, distingit amb una Estrella Michelin, o la conferència De la bergamota a Proust, un viatge aromàtic, que pronunciarà el dia 5 l’enòleg Josep Roca, del Celler de Can Roca, en el marc del projecte Aromateià que convertirà Teià en el primer poble sensorial del món.

Presentacio 02Rossend Mateu, ‘in memoriam’

A continuació ha pres la paraula la perfumista Irene Gisbert. La seva empresa, Ainea Perfums, té la seu a Teià i és la impulsora, al costat de l’Ajuntament, tant del Maridatge dels Sentits com del Concurs Internacional de Perfumeria. Les dues cites es complementen i es caracteritzen per compartir, cada any, una nota olfactiva diferent que fa de fil conductor: “Aquesta proposta ens permet viatjar per tot el món i descobrir les sensibilitats amb què cada cultura s’atansa al món de les olors”.

Es tracta d’una fórmula d’èxit, ja que el nombre de participants no para de créixer. En aquesta convocatòria s’han rebut prop de 120 mostres de perfums procedents de 26 països d’arreu del món, des d’Austràlia, el Japó o Bangladesh fins a Europa, passant pel continent americà.

Enguany, la nota olfactiva ha estat la bergamota com a homenatge pòstum a qui va ser el president del jurat del Concurs Internacional des de la seva creació. “Rossend Mateu era un enamorat de la bergamota de Calàbria. I, més concretament, del fruit produït en una finca específica”, ha explicat Gisbert. En atenció a ell i a la seva memòria, el Maridatge dels Sentits dedicarà tres espais a honorar-lo. Es tracta de les exposicions Rosendo Mateu Maître Parfumeur, que es podrà veure a l’espai d’art de Ca l’Antiga del 3 al 7 de maig; La bergamota, flaire mediterrània, instal·lada a la Casa Municipal de Cultura La Unió del 4 al 21 de maig, i el Bulevard de les bergamotes, una selecció dels millors perfums del món fets amb aquest ingredient que es podrà visitar al magatzem de can Torrents durant els dies del certamen. Com a colofó, el dia 6 la representant de l’empresa Simone Gatto, Rovena Raymo, oferirà una xerrada sobre La bergamota de Calàbria que inclourà amb tast olfactiu i una degustació posterior.

La bergamota, protagonista

Aquesta regió del sud d’Itàlia concentra el 95% de la producció mundial d’aquest híbrid de la llimona i la taronja amarga. “És un cítric cel·lulític, pel seu aspecte exterior quan és verd, i alhora és el cítric més elegant des del punt de vista olfactiu, fins al punt que és una fragància per si sol”, ha explicat Gisbert. “La bergamota –ha dit– és la llum, l’alegria, el color i la frescor del Mediterrani, amb un toc floral i a fusta, combinat amb un fons lleugerament verd que aporta calma i benestar”.

La bergamota és la nota clau que va afavorir el naixement de les aigües de colònia que van sacsejar el món de les aromes, com s’encarregarà d’explicar el dia 4 la historiadora Mercè Gras Casanovas en la conferència Aigües, ramets, perfums i pevets. Les receptes de perfums d’una dama del segle XVII.

Per apreciar-ne les propietats, els assistents a l’acte de presentació del programa a Mataró han gaudit d’un tast olfactiu guiat per Gisbert, en el decurs del qual han pogut ensumar i apreciar les característiques de sis olis essencials d’origen cítric: bergamota –en dues versions, la natural, que és altament tòxica, i la tractada, apte per a perfumeria–, clementina, taronja, llimona i yuzu.

Dotze finalistes

El Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent estrena web, compte propi d’Instagram i imatge corporativa. I tot gràcies a la incorporació a l’elenc d’organitzadors de l’agència de comunicació Noreste, al costat de l’Ajuntament, Ainea Perfums, el Beauty Cluster i Ca l’Antiga.

Recentment, el jurat del concurs ha donat a conèixer els noms dels perfums i l’autoria de les 12 composicions finalistes. Es tracta de #8982, d’Andrew Hugg; Bergamorfosis, de María Fructuoso; Bergamote Torrefiee, de Sebastien Lacouture; Cleanwood, de Kevin Mathy; Etna’s Lava, de Juncal Tomás; Euforia, de Nina Lamaison; Forever bergamote, d’Ugo Charron; Le sillage d’èpoque vécue, d’Elena Magarino; Meet in Japan, de Gwen Gao; Mr. Bergamot, d’Abdullah Al Roman; Rebellious formulation, de Kaper Kafet, i Sole Calabrese, de Max Rossa.

Ells i elles es disputaran els tres premis en joc. El premi absolut del jurat, que a partir d’ara durà associat el nom de Rossend Mateu i estarà dotat amb 2.500 euros; el premi al millor perfumista independent, i el premi del públic, que s’escollirà per votació popular entre el 10 d’abril i el 5 de maig gràcies a la distribució de mostres a diverses ciutats d’Andorra i l’Estat espanyol. Es tracta de Perfumeria Regia, Las Topettes, Isidro Cosmetic Shop i Julia Bonet Store, a Barcelona; de Ruiz de Ocenda, a Bilbao, i dels centres de Perfumeria Júlia a Les Escaldes, Mataró, Madrid i Saragossa. A Teià, les mostres es podran olorar i votar a La Unió.

La lectura del veredicte i el lliurament dels guardons tindran lloc el dia 6 als jardins de Ca l’Antiga, en un acte públic amb reserva prèvia.

Per a tots els públics

A més de la ja esmentades, el programa del Maridatge dels Sentits engloba una gran quantitat d’activitats, com ara la fira del perfum i la flor (els dies 6 i 7 als carrers del nucli antic); l’enotast de la DO Alella (el dia 6 a les 11.30 h, al restaurant El Nou Antigó); la mostra enogastronòmica (els dies 6 i 7, de 12 a 16 h, a la plaça de Sant Martí); la taula rodona sobre El cultiu de la flor i la planta a Teià. Passat, present i futur (el dia 7, a les 10.30 h); la visita guiada gratuïta al celler romà de Vallmora (el dia 7 a les 11 h), la trobada de puntaires o la demostració d’art floral a càrrec del mestre Jordi Abelló (el mateix dia 7 a les 12 h). El públic familiar també gaudirà d’una àmplia oferta, gràcies a la implicació de la Biblioteca Municipal can Llaurador i els nois i noies que fan de Corresponsals del Casal de Joves, amb cercaviles i animació de carrer, un taller d’experimentació amb bergamota, el Trivial de les flors, contes a l’aire lliure o l’espectacle de teatre itinerant Antipasti. Trobareu el programa complet en PDF al final d'aquesta notícia.

Un somni fet realitat

Per a Irene Gisbert, “el Maridatge dels Sentits i el Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent són una festa i un somni fets realitats”. La perfumista ha recordat com va sorgir-ne la idea, ara fa set anys: “Veia aquells antics camps erms, plens d’espígol i altres plantes, i vaig pensar que calia fer alguna cosa. L’alcalde em va donar llibertat absoluta i ara, gràcies a ell, les principals empreses professionals del país i de tot el món volen ser presents cada any a Teià”.

El president del Consorci Costa del Maresme hi coincideix: “l’Andreu Bosch n’ha estat l’impulsor que ens ha arrossegat a tots”. I ara, segons Joaquim Arnó, el pòsit que té i el reclam que suposa aquest esdeveniment acosten cada cop més “la possibilitat que al Maresme es plantin les flors necessàries per elaborar perfums”.