Imprimir aquesta pàgina

L’Ajuntament de Teià, de dol per la mort de Toni Batllori

07 Gener 2023 ~

Toni Batllori 2016Les banderes de l’Ajuntament de Teià onejaran a mig pal avui i demà com a mostra de condol per la mort, aquesta passada matinada, de Toni Batllori.

El ninotaire i humorista gràfic tenia fixat el seu domicili a Teià i era el responsable del Fons Batllori, que custodia i divulga la figura i l’obra del seu pare, el dibuixant Antoni Batllori Jofré. Des d’aquest espai, situat a La Unió, Toni Batllori s’encarregava de dinamitzar cada any un taller de còmic adreçat als estudiants 6è de l’Escola El Cim i de 2n d'ESO de l'Institut Turó d'en Baldiri titulat El primer acuditLa primera tira, que tractava d’il·lustrar aspectes relacionats amb l’actualitat i les vivències de l’alumnat a través d’una exposició col·lectiva.

Primera tira 2Li agradava el contacte amb el jovent i sempre estava disposat a generar propostes per treballar en equip i incentivar la imaginació i l'experimentació amb materials, com el taller per crear figures relacionades amb l'exposició Pedres i papallones, la tardor de 2021. Inquiet i molt imaginatiu, va oferir nombroses tallers gratuïts, amb diverses temàtiques i destinats a diverses franges d'edat, com Vinga va, dibuixem amb l'esquerra (2016)  Fem funambulisme (2018) i altres de retrats per a infants  (2018), de gravat amb tòrcul (2019) o de cal·ligrames (2021).  En el terreny de les exposicions, el el 2018 va presentar la mostra fotogràfica La Riera pam a pam en què documentava els canvis experimentats per aquest passeig al llarg dels anys, en ocasió de les obres de substitució del clavegueram. El mateix any va presentar a la Biblioteca el seu darrer llibre, Dibuixa'm una patata (el que he après fent de ninotaire), molt ben acompanyat dels seus amics i amigues del poble.

Batllor ca lantigaCom a artista polifacètic, també es va interessar per la pintura i l’escultura, i és autor, entre d’altres, de l’obra La lectora que dóna la benvinguda a la Biblioteca Municipal de can Llaurador.

L’alcalde de Teià, Andreu Bosch, ha assegurat que “perdem un intel·lectual d'esperit crític d'una gran dimensió, un ninotaire polític de referència al país, per la tira que diàriament publicava a La Vanguardia. A Teià, també perdem la seva empenta dinamitzadora del Fons Batllori, del qual n'era l'ànima i coordinador des de la inauguració, el 2003. I personalment perdo un amic de tertúlies periòdiques que trobaré molt a faltar”.

Malgrat la malaltia irreversible que patia, Toni Batllori s’ha mantingut actiu fins al darrer moment. Aquest Nadal, precisament, va il·lustrar la nadala plena de color i vitalitat amb què la corporació municipal va desitjar bones festes i una bona entrada d’any al conjunt de la població.

Batllori presidentAquesta setmana, l’artista va acompanyar el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, Andreu Felip, en la visita que va realitzar dimarts, dia 4, al Fons Batllori; de la mateixa manera que va fer-ho també el passat 15 d’octubre en ocasió de la visita institucional del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. El Molt Honorable ha expressat el seu condol en una piulada a Twitter que diu així: “Colpit per la mort del ninotaire Toni Batllori, que durant les darreres dècades ha retratat de forma lúcida i crítica l’actualitat del nostre país amb les seves vinyetes”.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Olga Parra, també ha tingut paraules de condol: “Crític i vital fins a l'últim moment, amb iniciatives de millora en marxa com la restauració d'escultures o la museïtzació del Fons Batllori i tants altres projectes que li bullien al cap. Ha estat un plaer i una sort poder-lo acompanyar aquests anys com amic estimat i com a generador de propostes culturals originals i enriquidores, que ja formen part del patrimoni de Teià i de tots. El trobarem a faltar molt, personalment i culturalment”.

nadala 2022Trajectòria fecunda

Nascut a Barcelona el 1951, Batllori va iniciar les carreres d'arquitectura, economia i enginyeria, i va formar part del grup d'animació Ninots Putxinel·lis i de la cooperativa Drac Màgic, on feia pel·lícules d'animació.

Va començar a publicar vinyetes a finals dels anys seixanta a revistes com Oriflama i Patufet. Als setanta va participar en les revistes satíriques El Papus Butifarra! i el diari El Noticiero Universal  i, més endavant, a l’Avui, el Diari de Barcelona, El País i els setmanaris El Triangle i El Jueves. El 1991 va entrar a col·laborar amb el diari La Vanguardia a la secció d’esports. Tres anys després, va passar a analitzar l’actualitat política amb la tira còmica Ninots, de la qual avui se n’ha publicat la darrera, que va lliurar anit a la redacció: una crítica contra la despesa militar i el negoci armamentístic.

Avui, el periodista Magí Camps descriu així la seva manera de treballar: “Cada nit, quan alguns redactors ja havien acabat la feina, apareixia a la redacció, amb el casc sota el braç. Fes fred o calor, o fins i tot pluja, baixava de Teià en moto fins al diari i allí donava llum a la seva tira còmica. S’asseia a la seva taula i llegia la crònica política que havia d’acompanyar. De vegades formulava alguna pregunta o parlava amb algú sobre qualsevol cosa, però es veia que el seu cap no deixava de barrinar. Havia de trobar la idea i no es podia demorar”. 

reisEn reconeixement a la seva obra, Toni Batllori ha rebut diverses distincions, com el Premi Internacional d'Humor Gat Perich el 2004, el Premi Ciutat de Barcelona 2007 en la categoria mitjans de comunicació en premsa escrita i el Premi Nacional de Comunicació de la Generalitat el 2015.

El 2015 va liderar el projecte Monument a les il·lusions perdudes (MALIP) a favor de l'ONG Pallassos sense Fronteres. Es tracta d’un monument en granit de quatre metre sd’altura situat a la plaça formada per la confluència de l’avinguda Diagonal, la rambla del Poblenou i el carrer de Bolívia.

Vetlla i cerimònia

Avui dissabte, a partir de les 16.30h, tindrà lloc la vetlla al tanatori de Teià. La cerimònia de comiat se celebrarà demà diumenge al migdia al mateix cementiri, amb sala de vetlla oberta de 10 a 12h.