Apreta intro per cercar
93 555 12 34
Pressupostos participatius 2024
Lletrescena 2024
Mostra literària 2024
Butlletí municipal 151 - febrer
Pressupostos participatius 2024
Pressupostos participatius 2024
Lletrescena 2024
Lletrescena 2024
Mostra literària 2024
Mostra literària 2024
Butlletí municipal 151 - febrer
Butlletí municipal 151 - febrer
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

L’Ajuntament de Teià, de dol per la mort de Toni Batllori

Imprimir correu electrònic

Toni Batllori 2016Les banderes de l’Ajuntament de Teià onejaran a mig pal avui i demà com a mostra de condol per la mort, aquesta passada matinada, de Toni Batllori.

El ninotaire i humorista gràfic tenia fixat el seu domicili a Teià i era el responsable del Fons Batllori, que custodia i divulga la figura i l’obra del seu pare, el dibuixant Antoni Batllori Jofré. Des d’aquest espai, situat a La Unió, Toni Batllori s’encarregava de dinamitzar cada any un taller de còmic adreçat als estudiants 6è de l’Escola El Cim i de 2n d'ESO de l'Institut Turó d'en Baldiri titulat El primer acuditLa primera tira, que tractava d’il·lustrar aspectes relacionats amb l’actualitat i les vivències de l’alumnat a través d’una exposició col·lectiva.

Primera tira 2Li agradava el contacte amb el jovent i sempre estava disposat a generar propostes per treballar en equip i incentivar la imaginació i l'experimentació amb materials, com el taller per crear figures relacionades amb l'exposició Pedres i papallones, la tardor de 2021. Inquiet i molt imaginatiu, va oferir nombroses tallers gratuïts, amb diverses temàtiques i destinats a diverses franges d'edat, com Vinga va, dibuixem amb l'esquerra (2016)  Fem funambulisme (2018) i altres de retrats per a infants  (2018), de gravat amb tòrcul (2019) o de cal·ligrames (2021).  En el terreny de les exposicions, el el 2018 va presentar la mostra fotogràfica La Riera pam a pam en què documentava els canvis experimentats per aquest passeig al llarg dels anys, en ocasió de les obres de substitució del clavegueram. El mateix any va presentar a la Biblioteca el seu darrer llibre, Dibuixa'm una patata (el que he après fent de ninotaire), molt ben acompanyat dels seus amics i amigues del poble.

Batllor ca lantigaCom a artista polifacètic, també es va interessar per la pintura i l’escultura, i és autor, entre d’altres, de l’obra La lectora que dóna la benvinguda a la Biblioteca Municipal de can Llaurador.

L’alcalde de Teià, Andreu Bosch, ha assegurat que “perdem un intel·lectual d'esperit crític d'una gran dimensió, un ninotaire polític de referència al país, per la tira que diàriament publicava a La Vanguardia. A Teià, també perdem la seva empenta dinamitzadora del Fons Batllori, del qual n'era l'ànima i coordinador des de la inauguració, el 2003. I personalment perdo un amic de tertúlies periòdiques que trobaré molt a faltar”.

Malgrat la malaltia irreversible que patia, Toni Batllori s’ha mantingut actiu fins al darrer moment. Aquest Nadal, precisament, va il·lustrar la nadala plena de color i vitalitat amb què la corporació municipal va desitjar bones festes i una bona entrada d’any al conjunt de la població.

Batllori presidentAquesta setmana, l’artista va acompanyar el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, Andreu Felip, en la visita que va realitzar dimarts, dia 4, al Fons Batllori; de la mateixa manera que va fer-ho també el passat 15 d’octubre en ocasió de la visita institucional del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. El Molt Honorable ha expressat el seu condol en una piulada a Twitter que diu així: “Colpit per la mort del ninotaire Toni Batllori, que durant les darreres dècades ha retratat de forma lúcida i crítica l’actualitat del nostre país amb les seves vinyetes”.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Olga Parra, també ha tingut paraules de condol: “Crític i vital fins a l'últim moment, amb iniciatives de millora en marxa com la restauració d'escultures o la museïtzació del Fons Batllori i tants altres projectes que li bullien al cap. Ha estat un plaer i una sort poder-lo acompanyar aquests anys com amic estimat i com a generador de propostes culturals originals i enriquidores, que ja formen part del patrimoni de Teià i de tots. El trobarem a faltar molt, personalment i culturalment”.

nadala 2022Trajectòria fecunda

Nascut a Barcelona el 1951, Batllori va iniciar les carreres d'arquitectura, economia i enginyeria, i va formar part del grup d'animació Ninots Putxinel·lis i de la cooperativa Drac Màgic, on feia pel·lícules d'animació.

Va començar a publicar vinyetes a finals dels anys seixanta a revistes com Oriflama i Patufet. Als setanta va participar en les revistes satíriques El Papus Butifarra! i el diari El Noticiero Universal  i, més endavant, a l’Avui, el Diari de Barcelona, El País i els setmanaris El Triangle i El Jueves. El 1991 va entrar a col·laborar amb el diari La Vanguardia a la secció d’esports. Tres anys després, va passar a analitzar l’actualitat política amb la tira còmica Ninots, de la qual avui se n’ha publicat la darrera, que va lliurar anit a la redacció: una crítica contra la despesa militar i el negoci armamentístic.

Avui, el periodista Magí Camps descriu així la seva manera de treballar: “Cada nit, quan alguns redactors ja havien acabat la feina, apareixia a la redacció, amb el casc sota el braç. Fes fred o calor, o fins i tot pluja, baixava de Teià en moto fins al diari i allí donava llum a la seva tira còmica. S’asseia a la seva taula i llegia la crònica política que havia d’acompanyar. De vegades formulava alguna pregunta o parlava amb algú sobre qualsevol cosa, però es veia que el seu cap no deixava de barrinar. Havia de trobar la idea i no es podia demorar”. 

reisEn reconeixement a la seva obra, Toni Batllori ha rebut diverses distincions, com el Premi Internacional d'Humor Gat Perich el 2004, el Premi Ciutat de Barcelona 2007 en la categoria mitjans de comunicació en premsa escrita i el Premi Nacional de Comunicació de la Generalitat el 2015.

El 2015 va liderar el projecte Monument a les il·lusions perdudes (MALIP) a favor de l'ONG Pallassos sense Fronteres. Es tracta d’un monument en granit de quatre metre sd’altura situat a la plaça formada per la confluència de l’avinguda Diagonal, la rambla del Poblenou i el carrer de Bolívia.

Vetlla i cerimònia

Avui dissabte, a partir de les 16.30h, tindrà lloc la vetlla al tanatori de Teià. La cerimònia de comiat se celebrarà demà diumenge al migdia al mateix cementiri, amb sala de vetlla oberta de 10 a 12h.

Agenda

web taller animals del parc OK.jpg
Dimarts, 27 Febrer
17:30
web LaVidaBohemia-2.png
Divendres, 01 Març
19:00
casa pol.jpeg
Dissabte, 02 Març
11:00
XBMLa Colla Superlectora.png
Dimarts, 05 Març
17:00
Biblioteca de can Llaurador
enemic meu.jpg
Dimecres, 06 Març
19:15
Biblioteca de can Llaurador
Cartell xarxes GR Expo2024.png
Divendres, 08 Març
19:30
cartell.jpg
Dissabte, 09 Març - 09 Març
06:00 - 19:30
Rotonda Inici de la riera
7.Visita al Celler Marfil.png
Dissabte, 09 Març
11:00

Exposicions

web expo sueño en verso CUBIERTA RECORTADA.jpg
02 Març - 26 Març
"SUEÑO EN VERSO"
Biblioteca de can Llaurador
Cartell xarxes GR Expo2024.png
08 Març - 28 abril

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat