Apreta intro per cercar
93 555 12 34
Setmana cultural 2024
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
Setmana cultural 2024
Setmana cultural 2024
Pressupostos participatius 2024
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
Mostra literària 2024
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

Presenten la Carta Europea de Turisme Sostenible a Vallmora

Imprimir correu electrònic

CETSEl Parc de la Serralada Litoral ha organitzat aquest matí al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora una jornada informativa per explicar a institucions, empreses i operadors turístics del Maresme i el Vallès Oriental què és la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS).

Es tracta d’un segell d’excel·lència i d’una eina de gestió que compromet les àrees protegides en la millora contínua de l’activitat turística en el seu àmbit d’influència tenint en compte les limitacions del medi ambient i les necessitats dels habitants i negocis locals. Es tracta, per tant, d’una acreditació que té com a objectiu principal garantir la compatibilitat entre la conservació del territori, el desenvolupament socioeconòmic i l’activitat turística.

La sessió ha estat dinamitzada per l’empresa Repte Territorial, d’Olot, i ha comptat amb l’assistència d’agents privats i de personal tècnic de diversos ajuntaments.

L’alcalde de Teià i president del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, Andreu Bosch, ha donat la benvinguda als participants i ha expressat el compromís de l’òrgan gestor d’aquest espai natural per adherir-se a la CETS al llarg de 2023 o 2024. L’horitzó temporal dependrà, en bona part, de la implicació i les sinergies que el projecte sigui capaç de suscitar en el territori.

Objectius i principis rectors

La Carta s’estructura en cinc principis fonamentals:

- Donar prioritat a la conservació del patrimoni natural i cultural de la zona, i augmentar-ne la consciència, sensibilització i valorització per part de residents i visitants.
- Contribuir al desenvolupament sostenible, limitant l’impacte ambiental i social del turisme a curt i llarg termini.
- Fer participar tots els agents implicats en la presa de decisions sobre el seu desenvolupament i gestió de l’activitat turística.
- Planificar el turisme sostenible de manera efectiva mitjançant un pla que estableixi els objectius i les accions acordades.
- Promoure la millora contínua en aspectes com la satisfacció dels visitants, la prosperitat local i la qualitat de vida.

Origen i raó de ser

La CETS és una iniciativa impulsada per la Federació Europarc, que aglutina organitzacions dedicades a la conservació de la natura en 37 països d’Europa. Aquest organisme hi va començar a treballar el 1991 i una dècada més tard va dur a terme les primeres proves pilots per contrastar la seva metodologia en sis espais protegits, com el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

En aquests moments, ja hi ha 98 parcs naturals del continent acreditats. A Catalunya n’hi ha una desena. I ara s’hi vol sumar el Parc de la Serralada Litoral, en compliment de l’acord plenari adoptat pel Consorci l’abril de 2022.

El procés d’adhesió consta de tres fases i l’ha de liderar el Parc en qüestió. En una primera etapa s’ha de definir l’àmbit territorial d’aplicació de la CETS, que pot anar més enllà dels límits de l’espai protegit; fer-ne una avaluació dels recursos, necessitats i demandes locals; fixar uns objectius estratègics; elaborar un pla d’accions i un cronograma per al seu desplegament, i sotmetre’s, finalment, a una avaluació de verificació per part d’Europarc.

Un cop assolits aquests propòsits, el Parc rebria l’acreditació per un termini de 5 anys. En paral·lel, les empreses turístiques del territori, primer, i les agències de viatges, després, podrien sol·licitar també la seva alta a la CETS i eventualment rebrien les acreditacions corresponents, amb una vigència de 3 anys.

Participació ciutadana

La Federació Europarc fixa la participació com a element essencial de la CETS. El procés participatiu comporta la creació de dos espais de treball estables estables al llarg del temps de preparació, avaluació i aprovació de la candidatura a la CETS: un grup de treball, com a “grup motor i operatiu” format per agents del territori de diferents sectors, i un fòrum permanent, com a “assemblea o òrgan de treball i consulta de participació individual”.

La sessió d’avui ha servit per explicar tot això i per plantejar el calendari de noves trobades, entre les quals destaquen l’organització d’un “fòrum zero” per presentar la metodologia i alguns testimonis d’espais naturals que ja tenen la CETS, i la constitució formal dels espais de participació i treball.

Agenda

web panera.jpg
Dimarts, 02 abril - 29 abril
Biblioteca de can Llaurador
en jan i l aventrua dels colors.jpg
Dissabte, 20 abril
12:00
cartellA3-setmana cultural-5abr24_page-0001.jpg
Diumenge, 21 abril
11:30
03.-2x4-21mar24.jpg
Diumenge, 21 abril
12:30
CMC La Unió
revetlla24.jpg_1218456173.jpg
Dilluns, 22 abril - 22 abril
17:00 - 20:00
Biblioteca de can Llaurador
scrabble gegant.png
Dilluns, 22 abril
17:00
Biblioteca de can Llaurador
els antecedets familars de sant jordi.jpg
Dilluns, 22 abril
17:30
web Portada_Pluja de relats_ok.jpg
Dilluns, 22 abril
19:00
Biblioteca de can Llaurador

Exposicions

Expo Renate.jpg
04 abril - 04 Mai
CARTELL GERARD ROSES.JPG
08 Març - 28 abril

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat