Imprimir aquesta pàgina

La Remor arrenca amb un homenatge a Maria Canals

08 Juliol 2022 ~

Antonio Chen Guang 03Ahir dijous, 7 de juliol, Teià va encetar una nova edició de la Remor amb un concert de música clàssica al pati de can Barrera a càrrec del pianista xinès Antonio Chen Guang. El recital va fer les delícies del públic, que va exhaurir les entrades des de feia setmanes. Les més de 200 persones que s’hi van aplegar van gaudir d’una vetllada encisadora bressolada per tres genis del romanticisme –Franz Schubert, Frédéric Chopin i Robert Schumann–, magistralment interpretats.

Antonio Chen Guang va obrir la Remor 2022 en qualitat de finalista del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona. Resident a Àustria i format a Itàlia al costat del mestre Antonio Mormone –de qui va adoptar-ne el nom de pila–, el pianista es va mostrar molt proper i expressiu. Va presentar en llengua italiana les peces que havia d’interpretar i va comparar el marc de can Barrera i el paisatge de Teià amb els seus records de la Toscana.

Maria Canals 014Carrer de Maria Canals i Cendrós

Coincidint amb la inauguració del festival, ahir a les 20h va tenir lloc la descoberta d’una placa en memòria de Maria Canals i Cendrós en el nou carrer de Sant Berger que a partir d’ara portarà el seu nom.

L’acte dona compliment a l’acord unànime adoptat pel ple de l’Ajuntament el passat 27 de gener, per dos motius: pel vincle històric i afectiu que la pianista i pedagoga va mantenir amb Teià, i per la demanda social i política de feminitzar el nomenclàtor i de “generar genealogia femenina per recuperar la memòria històrica i la contribució de les dones al municipi”.

Per totes dues raons, l’acte va comptar amb una nodrida representació de càrrecs municipals, així com de membres l’organització del Concurs Internacional Maria Canals i d’activistes del grup d’opinió Dones 21.

Entre els primers hi havia l’alcalde, Andreu Bosch, les regidores Èrica Busto, Montse Riera, Olga Parra i Nico Widmer, i els regidors David Basi i Joaquim Roca. Per part de la l’Associació del Concurs Maria Canals hi van assistir el director del certamen, Jordi Vivancos, el fotògraf Oliver Adell, així com Montse Roig, Jeroni Oliva, Judit Fugarolas i Glòria Bartomeus.

Maria Canals 013Antics alumnes

Per a la regidora de Cultura, “Maria Canals forma part del nostre patrimoni immaterial i afectiu”, com va quedar acreditat amb la presència a l’homenatge de la pianista teianenca Maria Rosa Ribas, que va ser professora de Vivancos.

També hi era Roser Puigoriol, que va ser la seva primera deixeble de Canals i més tard va ser professora tota la vida a l'Acadèmia de Música Ars Nova fundada per ella i el seu marit, Rossend Llates, el 1948. Puigoriol, que té 92 anys i actualment resideix a Barcelona, va venir ahir especialment per rememorar, de viva veu, com eren les lliçons particulars que la pedagoga impartia a ca l’Americano, arran de la seva arribada al poble durant la Guerra Civil.