Imprimir aquesta pàgina

Limiten l’accés motoritzat a la muntanya per evitar els focs i la degradació

15 Juny 2022 ~

tancaAquests dies entren en vigor les noves mesures dictades per l’Ajuntament de Teià i el Consorci del Parc de la Serralada Litoral per limitar l’accés dels vehicles a motor al medi natural, amb finalitats diferents. En l’àmbit local es tracta de reduir el risc d’incendi i en l’àmbit territorial del Parc es pretén prevenir els processos d’erosió del terreny i les disfuncions que sovint ocasionen les  motocicletes, quads i turismes que circulen per la xarxa secundària de camins.

Ban municipal

El passat dia 13, l’alcalde de Teià, Andreu Bosch, va signar sengles bans amb el propòsit de regular la celebració de revetlles i el llançament de coets i petards durant el mes de juny. Trobareu els documents originals en format PDF al peu d'aquesta notícia.

Entre d’altres mesures, el ban de l’Alcaldia prohibeix expressament l’accés motoritzat al Parc de la Serralada Litoral, així com les aglomeracions dins d’aquest espai d’interès natural durant la nit de la revetlla de Sant Joan. Aquesta limitació de mobilitat no afecta, però, als residents de les cases i masies que hi estan dins.

Dos objectius

La prohibició municipal persegueix dos objectius, un de forestal i un altre d’ecològic:

- Minimitzar el perill d’incendi i l’exposició al risc de les persones com a conseqüència del mal ús d’artefactes pirotècnics.

- Evitar l’impacte negatiu de les detonacions i la hiperfreqüentació nocturna sobre la fauna i l’ecosistema.

Regulació de les revetlles

A més, el ban regula la celebració de revetlles. En primer lloc, la norma obliga a demanar autorització a l’Ajuntament per organitzar de revetlles i festes particulars. En aquest sentit, es prohibeix la concentració de persones i realització de revetlles als parcs públics del municipi

En segona instància, el ban obliga a complir els nivells d’immissió sonora establerts en l’ordenança municipal per a la regulació dels sorolls, així com a moderar el volum de la música a partir de les 2 de la matinada per no molestar al veïnat.

Per últim, es condiciona la realització de qualsevol foguera de Sant Joan a l’obtenció de la corresponent autorització per part de la Generalitat i es recorda que, d’acord amb la normatva sectorial, fins al 15 d’octubre està prohibit fer foc, cremar rostolls i llançar petards o coets en tots els terrenys forestals i la franja de 500 metres que els envolta.

Festa a Vallbellida

En l’espai públic, l’única celebració autoritzada tindrà lloc el dia 23 de juny a partir de les 20h al parc de Vallbellida. Es tracta d’un acte organitzat per l’Ajuntament i l’Associació de Veïns del barri per donar la benvinguda a la flama del Canigó.

peuTancament de camins

A partir d’avui, 15 de juny, el Consorci del Parc de la Serralada Litoral impedeix el trànsit motoritzat per deu pistes secundàries i camins veïnals de Premià de Dalt i un de Teià que desembocaven a la pista carenera. Tanmateix, el tancament d’aquests onze accessos no afecta a l’accessibilitat al Parc des d’aquests municipis, ja que existeixen altres camins consolidats que garanteixen les condicions de seguretat i conservació necessàries per a la circulació motoritzada.

La decisió, llargament anunciada, s’integra en el Pla de Mobilitat que s’ha dissenyat de forma consensuada amb els ajuntaments consorciats i amb els veïns i propietaris afectats, després de constatar que l'afluència de vehicles i la freqüentació de visitants s'ha incrementat substantcialment arran de la pandèmia.

A partir d’ara, la preservació d’aquestes pistes lliures de vehicles estacionats als marges facilitarà, arribat el cas, l’accés als vehicles d’emergència (Bombers i ADF). Així mateix, l’exclusió del trànsit motoritzat permetrà la regeneració del medi i la millora de l’hàbitat per a les espècies de flora i fauna del territori.