Apreta intro per cercar
93 555 12 34
Setmana cultural 2024
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
Setmana cultural 2024
Setmana cultural 2024
Pressupostos participatius 2024
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
Mostra literària 2024
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

L’OMIC recorda els canvis en la factura de llum

Imprimir correu electrònic

rebutEl passat 1 de juny va entrar en vigor la nova tarifa elèctrica aprovada pel Govern de l’Estat. Atesa la seva repercussió, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Teià ha fet un resum dels principals canvis.

Cap estalvi

Teòricament, la nova estructura tarifària pretén afavorir l’eficiència del sistema de producció i distribució d’energia, en mans de les grans empreses comercialitzadores, i penalitzar el consum en horaris de màxima demanda. Un altre dels objectius del Ministeri per a la Transició Ecològica és incentivar l’autoconsum i abaratir la recàrrega domèstica dels vehicles elèctrics durant la nit.

Per la seva part, les organitzacions de consumidors critiquen que la nova factura no afavoreix l’estalvi i que obligarà a un canvi d’hàbits contrari a les dinàmiques familiars i a la conciliació laboral, com ara haver de posar rentadores, planxar la roba, engegar el forn o activar el rentavaixelles de matinada.

Reducció de l’IVA

En principi, la nova factura no havia de comportar una modificació substancial en l’import del rebut, però la seva entrada en vigor ha coincidit amb una pujada exorbitant dels preus de l’energia associats als costos de producció, que se situen per sobre dels 80 euros per megawatt hora. Per aquest motiu, les organitzacions de consumidors alerten que el rebut de juny suposarà un increment mitjà del 46,5% en relació al mateix període de l’any passat.

Per fer front a les crítiques per l’encariment de l'energia i temperar l’impacte econòmic sobre les famílies, el Consell de Ministres va aprovar el 24 de juny una reducció de l’IVA de la llum del 21 al 10% fins a finals d’any. Aquesta rebaixa no tindrà incidència sobre el rebut del mes de juny, i s'aplicarà sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista de l'electricitat estigui per damunt dels 45 euros megawatts hora.

Part regulada

El gran canvi afecta els costos regulats del sistema elèctric que estableix pel Ministeri. En aquesta part del rebut, el terme variable que es calcula segons el consum de cada llar passarà de representar el 60% amb l’anterior sistema al 75% amb l’actual; mentre que el pes del terme fix que es calcula segons la potència contractada baixarà del 40 al 25%. Per aquesta raó, les segones residències i les cases buides en sortiran beneficiades perquè pagaran menys de terme fix i l'encariment del preu del kilowatt no els afectarà.

nova tarifaTres franges horàries

La nova factura elimina els antics contractes per discriminació horària. Des de l’1 de juny, tots els contractes de fins a 15 kilowatts –és a dir, tots els domèstics i els de petites empreses– tenen com a única opció la tarifa 2.0TD, que tindrà tres períodes horaris amb tres preus de l’energia diferents. És a dir, segons el moment del dia en què s’utilitzi l’energia, se’n pagarà a un preu o a un altre, independentment de l’època de l’any.

- Període punta (P1): El més car. De 10 a 14h i de 18 a 22h.

- Període pla (P2): de 8 a 10h, de 14 a 18h i de 22 a 24h. Durant aquestes franges, l’energia tindrà un preu intermedi. Serà un 25% més barata que en hora punta.

- Període vall (P-3): de 00h a 8h del matí. Durant aquest període, l’energia serà més econòmica. Serà un 95% més barata que en hora punta.

- Dissabte, diumenge i festius d’àmbit estatal: Durant els caps de setmana i els festius d’àmbit estatal, totes les hores seran vall.

Canvis de potència

Des de l’1 de juny, a cada contracte se li atorga, per defecte, la potència que ja tenia contractada fins ara, tant per al període de la potència vall com al període de la potència punta-pla.

Ara bé, la nova tarifa dona la possibilitat de modificar la potència segons l’ús habitual de cada llar. Possiblement, la factura de juny incorporarà informació sobre les potències màximes consumides en cadascun dels períodes horaris dels darrers 14 mesos i això ens permetrà variar la potència contractada per adaptar-la al nostre cas particular, tot i que les companyies tenen temps fins al setembre per facilitar aquestes dades.

Els consumidors domèstics podran contractar dues potències diferents: una per als períodes punta i pla i una altra per al període vall. D'aquesta manera, els consumidors que tinguin unes necessitats de potència més elevades en període vall –com els usuaris de vehicle elèctric que desitgin carregar el seu cotxe o moto a la nit en el seu domicili–podran evitar el sobrecost d'aquesta potència extra durant totes les hores del dia.

Els titulars que vulguin modificar la potència d’un o dels dos períodes tindran un any –fins al 31 de maig de 2022– per fer dos canvis sense pagar els costos regulats per aquest tràmit i únicament hauran de pagar en cas que vulguin incrementar la potència.

períodes potènciaPeríodes de potència

A partir d’ara s’estableixen dos períodes de potència:

- Període punta-pla (P1-P2): Tots els dies feiners, de 8 h a 24h. Durant aquest període, el preu serà de 31,949 euros per cada kilowatt de potència contractada, abans d’impostos.

- Període vall (P3): De dilluns a divendres de 00 a 8h, i tots els caps de setmana i festius estatals. Durant aquest període, el preu serà de 2,701 euros per cada kilowatt de potència, abans d’impostos.

Comunitats de veïns

Els punts de subministrament amb elements comuns i maxímetre, com les comunitats de veïns amb ascensor, elements d’emergència o porta de garatge elèctrica, ja no tindran cap bonificació si utilitzen menys del 85% de la potència contractada.

Cada contracte haurà de pagar d’acord amb la seva potència nominal, i si utilitza més potència rebrà una penalització, de manera semblant a com passava fins ara.

Agenda

web panera.jpg
Dimarts, 02 abril - 29 abril
Biblioteca de can Llaurador
en jan i l aventrua dels colors.jpg
Dissabte, 20 abril
12:00
cartellA3-setmana cultural-5abr24_page-0001.jpg
Diumenge, 21 abril
11:30
03.-2x4-21mar24.jpg
Diumenge, 21 abril
12:30
CMC La Unió
revetlla24.jpg_1218456173.jpg
Dilluns, 22 abril - 22 abril
17:00 - 20:00
Biblioteca de can Llaurador
scrabble gegant.png
Dilluns, 22 abril
17:00
Biblioteca de can Llaurador
els antecedets familars de sant jordi.jpg
Dilluns, 22 abril
17:30
web Portada_Pluja de relats_ok.jpg
Dilluns, 22 abril
19:00
Biblioteca de can Llaurador

Exposicions

Expo Renate.jpg
04 abril - 04 Mai
CARTELL GERARD ROSES.JPG
08 Març - 28 abril

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat