Apreta intro per cercar
93 555 12 34

Teià repartirà mascaretes, coincidint amb la sortida regulada dels infants

Imprimir correu electrònic

mascaretes ajuntamentL’alcalde de Teià, Andreu Bosch, ha confirmat que demà diumenge, 26 d’abril, es començaran a dispensar les primeres 2.000 mascaretes entre els veïns i veïnes del poble majors de 2 anys. Els encarregats de fer-ho seran els membres de la xarxa local de voluntaris, que observaran escrupolosament totes les normes de seguretat. Les mascaretes es lliuraran en sobres amb el nombre que pertoca a cada domicili, d'acord amb el padró municipal, i aniran acompanyades d'un full amb les instruccions d'ús.

Aquest dissabte se n’ha preparat la logística, a càrrec de personal municipal i de regidors i regidores de l'equip de govern. Es començarà per Vallbellida, la Plana, el Poble Espanyol i el carrer de Víctor Font Gual. El repartiment es farà porta a porta i serà gradual, a mesura que l’Ajuntament rebi la comanda de 6.500 mascaretes que va encarregar: 5.500 per a adults i 1.000 per a infants de 3 a 15 anys. L’alcalde ha explicat que s’espera completar la distribució a tot el poble el pròxim divendres.

A diferència de les mascaretes de la Generalitat, les de l’Ajuntament es poden reutilitzar diverses vegades sempre que es rentin a una temperatura mínima de 60 graus.

Sortida dels menors fins als 13 anys

Avui, el Govern espanyol ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat una ordre perquè els menors de 14 anys puguin sortir al carrer a partir de demà diumenge, sota la supervisió d’una persona adulta. Això vol dir que només poden sortir els nens i nenes de 0 a 13 anys. Si es tracta de germans, poden sortir una sola vegada al dia en grups de tres menors i un sol progenitor. Si hi ha més germans, caldrà fer un segon torn.

L’Estat ha establert un règim horari ampli, de 9 a 21h.

Es tracta d’una mesura per pal·liar les conseqüències físiques, emocionals i psicològiques en la salut dels infants.

Reserves de la Generalitat

Com ja va passar amb motiu de la reincoporació a la feina dels treballadors no essencials a partir del 14 d’abril, el Govern de Catalunya demana que no s’apliqui cap nova mesura de desconfinament fins a conèixer, a finals de la setmana vinent, si es produeix un rebrot de la pandèmia. Fins llavors, la Generalitat aconsella les famílies que mantinguin el confinament.

En qualsevol cas, el Govern català ha elaborat un pla de sortida regulada d’infants i adolescents, amb les seves pròpies recomanacions. El document admet que sortir a l’aire lliure “és una necessitat i un dret dels nens i nenes”, però recorda que ha de ser compatible amb la preservació de la salut pública.

Malgrat les disensions entre els dos executius, algunes de les mesures adoptades per als infants són coincidents:

- Caldrà mantenir una distància mínima de seguretat de 2 metres amb altres persones que no formin part de la unitat familiar.
- La distància màxima de desplaçament serà d’un quilòmetre al voltant del domicili, tant si es tracta de sòl urbà com de agrícola o forestal.
- Els passejos s’hauran de fer a peu, en bici o patinet; però no pas amb cotxe, motocicleta o transport públic.
- No és obligatori l’ús de mascaretes, però se’n recomana l’ús a partir dels 3 anys.
- Els guants no són necessaris.
- Abans i després de sortir al carrer caldrà rentar-se les mans amb sabó.
- No es permeten les trobades organitzades.
- No es podrà accedir a parcs infantils, ni fer ús de mobiliari urbà (gronxadors, bancs, etc)

Invasió de competències

En aquest moment, les úniques directrius vigents i efectives són les decretades pel Govern espanyol. Per tant, la Generalitat només podrà activar operativament el seu pla en cas que l’Estat li retorni les competències plenes en matèria de salut i seguretat ciutadana i no hi hagi cap rebrot al llarg de la setmana.

En aquest supòsit, la Generalitat ampliarà el dret a sortir de casa dels adolescents fins als 18 anys, així com de les unitats familiars completes que tinguin fills menors al seu càrrec, si bé en regularà les franges (de 12 a 14h, les famílies amb infants fins a 6 anys; de 16 a 18h les famílies amb fills entre 6 i 16 anys, i de 18 a 20h els joves de 16 a 18 anys).

Mentre la Generalitat resti supeditada a l’Estat, les seves recomanacions “per evitar aglomeracions” és que les famílies amb nens d’1 a 5 anys surtin durant una hora de 11 a 13h i les famílies amb nens de 6 a 13 anys ho facin entre les 16 a 18h.

Menors de 14 a 18 anys

Pel que fa als menors de 14 a 18 anys, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar que poden sortir a fer les mateixes activitats que es permeten als adults, com anar a comprar o passejar el gos, sempre que els seus tutors legals els ho permetin.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat