Apreta intro per cercar
93 555 12 34
  • Inici
  • Notícies
  • DESTACATS
  • El ple desestima el recurs del PSC contra el projecte de la pista de bàsquet de l’AE Teià

El ple desestima el recurs del PSC contra el projecte de la pista de bàsquet de l’AE Teià

Imprimir correu electrònic
AE 04El ple de l’Ajuntament de Teià celebrat el passat 21 de novembre va desestimar el recurs de reposició que el PSC va presentar el 27 d’octubre contra l’acord adoptat el 26 de setembre d’aprovació definitiva del projecte tècnic d’arranjament de la pista de bàsquet de l’AE Teià. El PSC considera “no conforme a dret” aquell acord, i en demana l’anul·lació.

El plec d’al·legacions va ser desestimat amb els vots d’ERC-Compromís amb Teià, JxCat i GT. El grup de Cs, com el del PSC, van votar en contra de la desestimació per raons diferents.

Després d’aquest tràmit, l’Ajuntament té previst de publicar l’anunci d’aprovació definitiva al Diari Oficial de la Generalitat i licitar les obres, que tenen un pressupost de 268.790 euros. L’alcalde, Andreu Bosch, confia que el concurs es pugui adjudicar a mitjan desembre.

Debat tècnic i jurídic

El recurs de reposició interposat pel PSC plantejava cinc objeccions, que van ser rebutjades a partir de les conclusions contingudes en un informe emès pels serveis tècnics i jurídics de l’Ajuntament.

Informe de prevenció d’incendis. L’informe determina que no és preceptiu, ja que la legislació sectorial només ho requereix en cas que la superfície de sostre construïda superi els 500 metres quadrats o l’aforament del recinte sigui superi les 500 places. En el cas de les instal·lacions de l’AE Teià, els sostre construït és de 130 metres quadrats i l’aforament màxim és de 456 persones entre públic (398), esportistes (25) i usuaris addicionals (33).

Tanmateix, caldrà sol·licitar l’esmentat informe amb 15 dies hàbils d’antelació en el cas de les activitats de caràcter esporàdic o puntual, no esportives, que tinguin un aforament superior a 500 persones.

Pla d’autoprotecció. L’informe determina que no és preceptiu, per les mateixes raons.

Memòria de seguretat per a activitats recreatives musicals amb més de 150 espectadors. L’informe reitera el caràcter eminentment esportiu del recinte, per la qual cosa no pot ser considerat un establiment de règim especial. L’alcalde apunta que “si s’hi programen activitats musicals, aleshores s’haurà de redactar la referida memòria; però no abans”.

Inclusió en el sistema d’equipaments públics esportius. L’informe precisa que, en aquests moments, les instal·lacions presenten mancances greus i no compleixen els requisits reglamentaris per formar-ne part. En conseqüència, aquesta incorporació es durà a terme quan finalitzin les obres i l’equipament reuneixi les condicions físiques i normatives requerides.

Contradicció amb la Memòria del POUM. El PSC sosté que la Memòria del Pla Municipal d’Ordenació Urbanística preveu la construcció d’un espai públic qualitatiu i un aparcament soterrat en el lloc que ocupa la pista de l’AE Teià. D’acord amb la jurisprudència del Tribunal Suprem, el grup socialista esgrimeix el “caràcter preeminent i vinculant de la Memòria” quan hi ha “contradicció o discordança” amb altres documents del POUM. També apel·la a les “regles d’interpretació del planejament urbanístic” contingudes al Text refós de la Llei d’Urbanisme de Catalunya pel que fa “una major dotació per a espais públics” i a la “prevalença de la documentació escrita” sobre els plànols. Per últim, el PSC adverteix que no és legalment admissible modificar la potestat pública del planejament urbanístic per la “via contractual”, en al·lusió al conveni subscrit entre l’Ajuntament i l’AE Teià el febrer de 2018 per a la cessió d’ús de la pista per 50 anys.

En canvi, l’informe municipal ratifica que la clau urbanística 5.5 del POUM correspon a un “equipament esportiu d’ús públic o col·lectiu de titularitat privada” i conclou que “actualment l’únic ús admissible és l’esportiu”. Per tant, “no hi ha discrepància ni contradiccions entre documents del mateix rang normatiu, simplement perquè la Memòria expressa un desideràtum que no queda reflectit ni materialitzada ni la normativa ni en els plànols d’ordenació”.

AE03Discussió política

Els grups també van discrepar pel que fa al cost que tindria la construcció d’un aparcament soterrat. El PSC el valorava, “a grans trets”, en 100.000 euros suplementaris als 268.790 euros del projecte d’arranjament de les instal·lacions actuals.

Per la seva part, l’informe municipal xifra el cost d’execució material del pàrquing en 751.693 euros, a més d’una indemnització “sense interès lucratiu” per l’expropiació del terreny de mutu acord de 534.000 euros. Tot plegat, afegit als 268.790 euros de la pista, representaria un desembors d’1.520.830 euros i un sobrecost del 276%. Amb una superfície de 783 metres quadrats, l’informe determina que el solar permetria la construcció de 33 places d’aparcament, amb una repercussió de 45.000 euros per cadascuna d’elles que fa situa l’operació “fora de mercat” des del punt de vista de la viabilitat econòmica.

Durant el ple, el regidor del PSC, Joaquim Roca, va reiterar que “volem la millor pista de bàsquet al més aviat possible i d’acord amb els nostres mitjans, però també volem que hi hagi aparcament per anar a comprar o anar al metge”. Per això, Roca va sol·licitar que es retirés el punt de l’ordre del dia i que “se’n pugui parlar políticament. Crec que arribarem a acords i el resultat no variarà gaire”, va vaticinar.

Roca va demanar “que això no surti de l’Ajuntament” i va recomanar “que s’agafi el camí bo” per evitar la via contenciosa. “No fos cas que la pista no es pogués inaugurar o s’hagués de tancar”. En aquest supòsit, Roca també va admetre que “també ens trobareu aquí, a punt per allargar-vos la mà”.

L’alcalde, Andreu Bosch, va recriminar l’actitud dels socialistes: “Han presentat un recurs de reposició que es podien haver estalviat i que ha provocat que els serveis tècnics i jurídics de l’Ajuntament hi destinessin moltíssimes hores que es podien haver dedicat a coses més profitoses, com l’elaboració dels projectes per optar a les subvencions del Pla Únic d’Obres i Serveis 2020-2024 que atorga la Generalitat”.

Bosch va defensar el projecte i el conveni de cessió d’ús amb l’AE Teià. “És un acord treballat amb exhaustivitat, amb la conformitat de la Junta i de la massa social de l’entitat”.

Els grups de JxCat i GT van fer costat al govern i van ratificar la votació. La portaveu de GT, Núria Andinyac, es va preguntar “si el PSC coneix realment Teià o no. Els nanos ho necessiten. Hem treballat moltíssim i és una falta de respecte als grups municipals i a l’AE Teià”. Andinyac va demanar al PSC que tingués la “deferència” de desistir en la seva pretensió de recórrer el projecte, ja que “hem de treure les pliques i hem d’arranjar la pista”.

El grup municipal de Cs va fer costat al PSC. El seu regidor, David Basi, es va mostrar “favorable a mantenir la pista en el seu lloc, i fins i tot a rescatar una entitat històrica amb recursos públics. Però han d’haver resultats tangibles”. Per això va advocar per “parar momentàniament” i va emplaçar els grups a “parlar-ne”.

El president de l’AE Teià, Albert Cervera, va assistir com a espectador a la sessió. En un moment donat va demanar la paraula per manifestar la seva “confiança” en el govern i per aclarir que “l’assemblea del club va donar el vistiplau als usos esportius i a d’altres d’esporàdics, però no es va parlar de cap pàrquing. Si això canvia, tinguin-ho en compte perquè la propietat és nostra”.
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat