caenfrdeites
BUTLLETÍ MUNICIPAL 142
BUTLLETÍ MUNICIPAL 142
Piscina Municipal temporada 2021
Piscina Municipal temporada 2021
Remor 2021. Música i patrimoni
Remor 2021. Música i patrimoni
SERVEI D’ACTIVITATS AQUÀTIQUES
SERVEI D’ACTIVITATS AQUÀTIQUES
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

NOU SERVEI DE CITA PRÈVIA ONLINE!
Els serveis de l'Ajuntament resten oberts al públic amb cita prèvia
Podeu sol.licitar-la a l'Oficina d'Atenció Ciutadana al telèfon 93 540 93 50 en horari habitual o bé a citaprevia.teia.cat
Recordeu que també podeu utilitzar els nostres tràmits online

Mesures urgents per a fer front a la Covid-19

El ple refusa la inhabilitació del president de la Generalitat

Imprimir correu electrònic

1o 2020Ahir dijous, 1 d’octubre, alguns regidors de l’Ajuntament i desenes de veïns i veïnes de Teià van participar a la concentració organitzada a les 19h pels partits i les entitats sobiranistes a la plaça de l’1 d’octubre per commemorar el tercer aniversari del referèndum d’autodeterminació del 2017.

L’acte ha coincidit, aquesta setmana, amb la sentència del Tribunal Suprem que ha suposat la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i que comportarà la celebració d’unes noves eleccions al Parlament de Catalunya.

Urgent i extraordinària

Després d’una primera concentració de suport celebrada dilluns al vespre, el ple de l’Ajuntament va debatre dimecres, 30 de setembre, una moció de suport al president i en contra de la resolució judicial.

La sessió plenària va ser convocada amb caràcter urgent i extraordinari, i es va celebrar per via telemàtica.

La proposta d’acord havia estat impulsada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i va obtenir el vot favorable dels onze regidors d’ERC-Compromís amb Teià, JxCat i GT. El representant del PSC es va absentar momentàniament de la sessió –per la qual cosa el seu vot es va computar tècnicament com una abstenció, d’acord amb l’article 100.1 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals– i el regidor de Cs no va participar en el plenari.

30 09 2020 ple urgent

Adulteració democràtica

La moció, que va ser llegida per l’alcalde, Andreu Bosch, considera “polititzada” i qualifica com la decisió judicial com a “totalment desmesurada” perquè “fa fora del seu càrrec de representació un president escollit democràticament” en un “intent d’arrabassar-nos la dignitat institucional”. Per als seus impulsors, els fets de què s’acusa al president “no constitueixen cap delicte” i s’emmarquen en l’exercici de la llibertat d’expressió. Per tot plegat, la moció li expressa la “màxima solidaritat”.

A més, l’AMI denuncia la “discriminació arbitrària” envers el moviment independentista, la “vulneració reiterada de l’estat de dret” per part dels tribunals espanyols i la “instrumentalització de les institucions de l’Estat”, com la Junta Electoral Central. L’entitat municipalista critica un “model d’Estat obsolet i decadent que ens tracta com una colònia” i exigeix una “justícia ponderada que respecti la separació de poders i no faci política”.

Per últim, el text defensa l’independentisme com a “opció legítima” i referma el seu “compromís per materialitzar l’estat català a les urnes, a l’empara dels tractats internacionals”.

A favor

La portaveu d’ERC-Compromís amb Teià, Èrica Busto, va recordar l’activista Tamara Carrasco, les persones exiliades i els processos judicials oberts contra milers d’independentistes, mentre l’alcalde va enviar “una abraçada institucional al Molt Honorable agraint-li la dignitat amb què ha defensat la llibertat d’expressió”.

El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va lamentar, “com a demòcrata i com a defensor dels drets fonamentals”, el “greu atac” dels jutges “a la presidència de la Generalitat i al Parlament de Catalunya i, de retruc, a la sobirania popular i la lliure expressió del vot”.

Ribas va alertar que “en una democràcia torpedinada i judicialitzada correm el risc de desaparèixer com a societat plena” i va assegurar que “som la titella d’un poder judicial caduc, corcat i deslegitimat que gosa arrabassar-nos la nostra veu, ja sigui a través d’una papereta dins l’urna, d’una cançó reivindicativa, d’un article periodístic, d’un grafit en un mur o d’una pancarta en un balcó”.
Mirant endavant, el regidor va apel·lar a “l’esperit de l’1 d’octubre”: “Tots nosaltres hem d’anar plegats. És urgent la recerca la unitat estructural i estratègica, efectiva i coordinada, sòlida i sense esquerdes. El poble s’ho mereix”, va dir.

Ribas va demanar “temps al temps” i va augurar que “Europa ens donarà la raó quan ens jutgi des de la neutralitat, l’objectivitat i la separació de poders, lluny de fiscalies alliçonades des de l’executiu”. El regidor no va estalviar crítiques al “govern més progressista de la història” i va preguntar retòricament “on ha quedat aquell socialisme amant de la llibertat i del respecte a la democràcia i els drets humans” després de citar unes paraules escrites pel fundador del PSOE, Pablo Iglesias, mentre de la presó per un article publicat al diari El socialista en què es negava a acceptar un indult: “No demanaré mai gràcia a l’enemic i, si aquesta m’és atorgada sense demanar-la, no la rebré amb bones maneres”.

En nom de GT, Núria Andinyac va assegurar que “la inhabilitació és un fracàs de l’Estat i una demostració que el poder judicial supera els límits de la seva competència i conculca els drets fonamentals dels ciutadans”. Per a Andinyac, la condemna per “desobeir un òrgan administratiu” com la Junta Electoral “és un greuge i una anomalia que cap societat que vulgui regir-se pels principis democràtics no s’hauria de permetre. Si volem ser un país de ciutadans lliures no podem fer altra cosa que expressar el nostre rebuig a aquesta sentència”.

Tot i ser una agrupació independent d’electors i no pas un partit polític, GT va manifestar que “sempre hem estat i estarem al costat de la voluntat democràtica del poble. La sentència és un atac frontal a les institucions i als drets fonamentals”, ja que “avui ha estat Quim Torra i demà podríem ser qualsevol de nosaltres”.

Caixa de solidaritat

D’acord amb aquests posicionaments, els tres regidors d’ERC-Compromís amb Teià que normalment perceben indemnitzacions per assistir als plens municipals van anunciar que en aquesta ocasió hi renunciaven, mentre que els dos representants de JxCat i la regidora de GT van fer públic que ingressarien les seves gratificacions a la caixa de solidaritat amb els presos les persones represaliades.

En contra

El PSC no va ratificar la urgència de la convocatòria i en el moment de la votació, el seu regidor, Joaquim Roca, va acabar la seva intervenció en castellà, va tancar la càmera i es va absentar de la sessió per no prendre-hi part: “No creiem que sigui urgent, ja que es tracta d’un assumpte partidista que no té cap interès a nivell local i tampoc no tindrà cap efecte legal”, va dir.

Roca va apuntar que “el PSC respecta sempre les decisions judicials. Com era previsible –va prosseguir– el Tribunal Suprem ha confirmat la sentència del Tribunal Superior”. I va reblar: “Ni la il·legalitat, ni la unilateralitat són camins viables. Ningú no està per sobre de la llei, i els representants polítics menys que ningú”.

Per al grup socialista, “assistim a un nou fracàs de la política catalana i a la imposició d’una estratègia partidista per sobre de l’interès públic, en el pitjor moment possible, ja que estem enmig d’una pandèmia”.

Segons al PSC, “Catalunya necessita obrir una nova etapa amb un govern fort i cohesionat a l’entorn d’uns objectius de reactivació social i econòmica”, i per això va reclamar “la convocatòria d’eleccions al més aviat possible per no allargar sense necessitat un període d’interinitat”.

Agenda

IMG_20210707_101559reduida.jpg
01 Juliol - 31 Juliol
08:00 - 17:00
XBM ESPAI CREATIULa Fontaine i les faules.png
01 Juliol - 30 Juliol
08:00 - 17:00
THE BLACKOP.jpg
29 Juliol
22:00
Can padellàs
XBM_racopoetic.jpg
13 Setembre - 13 Setembre
08:00 - 17:00
Biblioteca de can Llaurador
book club.jpg
13 Setembre
19:00
Biblioteca de can Llaurador
el crit de la mona.jpg
21 Setembre
18:00
Biblioteca de can Llaurador
joc_de_taula.jpg
25 Setembre
11:00
Biblioteca de can Llaurador

Exposicions

Sense events

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
Slider
AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 540 93 50 • ajuntament@teia.cat

Buscador

Apreta intro per cercar
caenfrdeites