caenfrdeites
Subvencions a entitats 2020
Subvencions a entitats 2020
Places vacants a l'EBM Els Galamons
Places vacants a l'EBM Els Galamons
Belluga't a Teià
Belluga't a Teià
Subvencions a entitats 2020
Subvencions a entitats 2020
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

A partir de dilluns 8 de juny els serveis de l'Ajuntament tornen a obrir al públic amb cita prèvia.
Podeu sol.licitar-la a l'Oficina d'Atenció Ciutadana al telèfon 93 540 93 50 en horari habitual.
Recordeu que també podeu utilitzar els nostres tràmits online

Mesures urgents per a fer front a la Covid-19

Teià demana l’equiparació de les parelles de fet i els matrimonis per accedir a la pensió de viduïtat

Imprimir correu electrònic

ple maig.02 JPGEl ple de l’Ajuntament de Teià va aprovar el passat 28 de maig una resolució “per a la defensa de la igualtat de tracte entre les parelles de fet i els matrimonis en l’accés a la pensió de viduïtat”. La moció va ser impulsada pel regidor de Cs, David Basi, que prèviament va transaccionar-la amb el grup d’ERC-Compromís amb Teià. El text va rebre el suport de GT i del PSC, i l’abstenció de JxCat.

El text de Cs constata que actualment es produeix una situació de “desequilibri greu” en les condicions d’accés a la pensió de viduïtat a causa de “les deficiències legals en matèria de parelles de fet”, la qual cosa provoca “importants diferències en cobertura i protecció”. En concret, la moció posa de relleu que l’article 221 de la Llei General de la Seguretat Social exigeix un període mínim d’inscripció de les parelles de fet de 5 anys i que, en canvi, a l’hora de calcular l’import de viduïtat del membre supervivent només es té en compte els ingressos econòmics de l’any natural anterior a la mort de la parella, la qual cosa pot ser “merament circumstancial”.

Tot i que l’esperit de la norma és garantir un ingrés mínim vital i evitar la desprotecció de la família, en cas de tenir fills, la realitat és que alguns dels requisits fixats pel que fa als barems de càlcul i als imports resultants suposarien “una vulneració clara de l’article 14 de la Constitució” pel que fa al principi d’igualtat. Cs recorda que “la pensió de viduïtat té una naturalesa contributiva” compatible amb les rendes del treball, per la qual cosa “no té sentit que s’estableixin condicions més feixugues a les unions de fet” que als matrimonis.

Per tot plegat, la moció insta el Govern de l’Estat perquè modifiqui la legislació vigent i perquè “en el termini màxim d’un any aprovi un projecte de llei de parelles de fet que incorpori al Codi Civil una regulació del règim de parella de fet aplicable a tot el territori nacional”.

Esmenes introduïdes

En concret, els republicans van proposar la inclusió d’una esmena en què sol·licitaven que la reforma de legal comporti l’equiparació de les parelles de fet i els matrimonis en altres matèries, a més de la pensió de viduïtat, com ara les prestacions alimentària i compensatòria per separació, l’atribució de l’habitatge en cas de separació, el permís retribuït per la unió de la parella i l’accés a la nacionalitat.

Cs les hi va acceptar totes, tret de l’última. Davant d’aquest escull, els dos grups van donar prioritat a l’entesa en la resta d’aspectes i van deixar per a més endavant la qüestió de la nacionalitat.

El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va declarar que “estem a favor de totes les esmenes”, inclosa la qüestió de la nacionalitat, i per aquesta raó va demanar que s’ajornés la votació i es traslladés de nou la moció al pròxim ple. “En aquestes condicions ens abstenim”, va anunciar. “No ve de 15 dies. El debat de la nacionalitat no ens ha de fer por, independentment de les diferències”. Per a Ribas, “la llei anterior al 2015 era molt més beneficiosa que ara i el tracte a les persones vídues era molt més avantatjós”.

El representant de Cs, com a grup promotor, va recordar que la moció havia estat presentada el 10 de febrer: “S’ha anat ajornant i no creiem que s’hagi de demorar més. L’esmena sobre la nacionalitat és complexa i pot tenir implicacions positives i negatives, i per això l’hem treta”, va dir Basi.

La regidora d’Igualtat i Drets Civils, Èrica Busto, va explicar que ERC-Compromís amb Teà havia accedit a retirar l’esmena de la nacionalitat “justament per treure del ple un debat intens que portarà hores, que s’hauria de fer amb calma, i que bloquejaria l’adopció d’un acord sobre uns drets que són compartits per tots els grups”.

La representant de GT, Núria Andinyac, va donar suport a les esmenes “perquè amplien l’espectre de beneficis” i va considerar que “de moment podem anar avançant i ja farem el debat més endavant”. El PSC també va destacar els aspectes positius del text.

Altres acords

Com ja vam informar el passat 29 de maig, el ple va anul·lar el cobrament de la taxa per l’ocupació amb terrasses de la via pública, amb la finalitat d’alleugerir l’impacte de la crisi de la Covid-19 sobre els bars i restaurants del poble.

A més, el plenari va aprovar el pagament a diversos proveïdors de prop de 94.000 euros amb càrrec al pressupost de 2020 per la prestació de serveis realitzats l’any passat, ja que van presentar les factures fora de l’exercici 2019.

Agenda

09 Setembre - 09 Setembre
20:30 - 21:30
CMC la Unió
21 Setembre - 21 Setembre
17:30 - 19:00
Espai Can Llaurador
21 Setembre - 21 Setembre
19:30 - 21:00
Espai Can Llaurador
22 Setembre - 22 Setembre
09:30 - 23:00
Espai Can Llaurador
22 Setembre - 22 Setembre
17:30 - 19:00
Espai Can Llaurador
22 Setembre - 22 Setembre
19:30 - 21:00
Espai Can Llaurador
22 Setembre - 22 Setembre
19:30 - 22:00
23 Setembre - 23 Setembre
17:30 - 19:00
Espai Can Llaurador

Exposicions

display:none;
04 Setembre
20:00
UN DESIG DE FUTUR
CMC la Unió

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
Slider
AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 540 93 50 • ajuntament@teia.cat

Buscador

Apreta intro per cercar
caenfrdeites