Imprimir aquesta pàgina

Teià es declara municipi feminista

20 Mai 2020 ~

Esport femeníA més de donar compte del Pla d’Actuació Municipal (PAM) per al mandat 2019-2023, el ple municipal del passat 29 d’abril va aprovar per unanimitat dues mocions per reforçar el compromís de l’administració local amb la igualtat de gènere.

La primera resolució suposa la declaració institucional de Teià com a “municipi feminista”. L’acord comporta l’adhesió a la Carta europea per la igualtat d’homes i dones a la vida local i al Decàleg per a la construcció de ciutats feministes. Entre d’altres compromisos, l’Ajuntament assumeix com a pròpies “les demandes del moviment feminista”, com ara “la lluita contra l’escletxa salarial en les licitacions i contractes que efectuï en sectors especialment feminitzats com la neteja d’edificis municipals o el servei d’atenció domiciliària”. A més, l’Ajuntament haurà d’establir “un protocol d’actuació per evitar la discriminació laboral de les persones LGTBI i dones migrades i racialitzades, i apostar per la seva contractació pública i privada”.

En segon lloc, el ple de l’Ajuntament es va adherir al manifest de les corporacions locals per impulsar l’esport femení, en el marc de la campanya T’ho estàs perdent. Es tracta d’un document impulsat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya, la Secretaria General de l’Esport i l’Institut Català de les Dones per “trencar els estereotips i tòpics” i “normalitzar els rols de les dones en la pràctica esportiva” com a esportistes, entrenadores, àrbitres, directives, fisioterapeutes, etc. El text compromet l’Ajuntament a promoure l’activitat física de les noies i dones en condicions d’igualtat, lluitar contra els estereotips sexistes i incloure la perspectiva de gènere en el món de l’esport.

La regidoria de GT, Núria Andinyac, va declarar que “cal traslladar els bons propòsits a accions concretes” i va demanar un “pla d’accions” que inclogués la creació “d’un equip de futbol femení”. El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va demanar d’estendre aquest plantejament “a tots els àmbits de la vida” de la mà de la Regidoria d’Igualtat i Cicles de Vida. La seva titular, Èrica Busto, va assegurar que “la jornada de futbol del 9 de febrer només va ser el principi” i va prometre que “no ens quedarem només en l’àmbit de l’esport, sinó que portarem l’equitat arreu”.

Busto, va destacar la necessitat d’aplicar una “visió transversal en l’àmbit laboral, la vida quotidiana i les xarxes de relacions personals” i va anunciar la idea de crear una “taula de dones, amb la participació del col·lectiu Dones 21” i els grups municipals.