Apreta intro per cercar
93 555 12 34
Setmana cultural 2024
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
Setmana cultural 2024
Setmana cultural 2024
Pressupostos participatius 2024
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
Mostra literària 2024
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

L’Ajuntament accepta la cessió de cal Senyorcinto

Imprimir correu electrònic

can Barrera 01El ple municipal de Teià celebrat el passat dijous, 24 de gener, va acceptar la cessió global d’actius i passius del Patronat Senyor Cinto. Amb aquest acord, pres per unanimitat de tots els grups del consistori, l'edifici de cal Senyorcinto i el terreny circumdant passaran a ser propietat de l’Ajuntament quan la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia aprovi definitivament la dissolució de la fundació.

El procés d’extinció del Patronat ha estat liderat per l’alcalde de Teià, que n’és el president, i ha comptat amb l'acord previ de la resta de membres: el rector de la Parròquia de Sant Martí, mossèn Xavi Pich-Aguilera, i la secretària del Patronat, Rosa M. Bertran, jutgessa de Pau.

Per a l’alcalde, Andreu Bosch, “aquesta decisió garantirà el destí d'aquest equipament al teixit associatiu del poble i ha estat necessària per diverses raons”. D’una banda, perquè els objectius originals amb què es va fundar el Patronat l’any 1932 estan obsolets. En segon lloc, perquè fa anys que l’ens no té cap mena de rendiment ni moviment econòmic. I en darrera instància, perquè la finca requereix actuacions substancials que en millorin la seguretat, l’habitabilitat i l’accessibilitat.

Conservació precària
En l’actualitat, cal Senyorcinto acull la seu de la colla de Gegants i les dependències de l’Agrupament Escolta Mintaka. La casa es troba situada al número 28 del torrent de can Barrera i es troba en un estat de conservació deficitari que n’aconsella la rehabilitació, tant per raons funcionals com d’adequació normativa.

Des de 1982, l’Ajuntament s’ha fet càrrec del pagament dels serveis de subministrament, dels treballs de reparació i de les despeses de manteniment de la finca. Els aiguats de la tardor de 2016, per exemple, van obligar a destinar 23.600 euros a redactar i executar un projecte de reconstrucció d’un tram del mur perimetral que s’havia esllavissat.

De cara al futur, l’Ajuntament té previst d’encarregar una diagnosi sobre l’estat de l’edifici i un eventual projecte de rehabilitació per tal d’afavorir l’ús públic com a equipament sociocultural al servei de les entitats del poble.

BarreraEl doctor Barrera
Cal Senyorcinto deu el seu nom al professor, naturalista i farmacèutic Jacint Barrera i Arenas. Nat a Teià el 1852, Barrera va exercir la docència a Blanes, Sant Feliu de Guíxols i Barcelona, on va impartir classes de Ciències Físiques a la universitat durant 16 anys. El 1892 va publicar el seu primer llibre: Los aucells de Teyá y Masnou. L’any 1900 va tornar al poble i va obrir una farmàcia fins al 1920 al torrent de can Nadal. D’aleshores ençà, Barrera es va dedicar en cos i ànima a allò que més li agradava: la natura, les ciències, l'agricultura, l'astronomia, l'esperanto, la ràdio i l’observació del temps, tot recollint les dades pluviomètriques de Teià per al Servei Meteorològic de Catalunya.

Abans de morir, l'any 1932 va llegar gairebé tots els seus béns a una fundació anomenada Patronat Senyor Cinto, amb la finalitat de repartir les seves rendes entre les famílies indigents i necessitades del poble. El 14 de novembre de 1982, coincidint amb el 50è aniversari del seu traspàs, l’Ajuntament va retre homenatge al doctor Barrera amb la inauguració de l'arranjament de la casa i dels jardins.

El fons Barrera
L'any 2006, Josep Barrera i Arenas, propietari de la masia de can Barrera, va cedir a l'Ajuntament de Teià el fons bibliogràfic i documental de la família per a la seva catalogació, conservació i divulgació. El fons consta de 548 catalogats que abasten del segle XVI al segle XX i que es poden consultar, prèvia reserva, a la Biblioteca de can Llaurador.

Agenda

web panera.jpg
Dimarts, 02 abril - 29 abril
Biblioteca de can Llaurador
12. Inglés.png
Dijous, 18 abril - 18 abril
09:30 - 11:00
WEB raco poetic.jpg
Dijous, 18 abril
19:00
Biblioteca de can Llaurador
12. Inglés.png
Dijous, 18 abril - 18 abril
19:00 - 20:30
MATERIALS DE CONSTRUCCIÓ.jpg
Divendres, 19 abril
18:00
Biblioteca de can Llaurador
esp_ring02.jpg
Divendres, 19 abril
20:00
en jan i l aventrua dels colors.jpg
Dissabte, 20 abril
12:00
cartellA3-setmana cultural-5abr24_page-0001.jpg
Diumenge, 21 abril
11:30

Exposicions

Expo Renate.jpg
04 abril - 04 Mai
CARTELL GERARD ROSES.JPG
08 Març - 28 abril

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat