Imprimir aquesta pàgina

Teià, al costat de les dones

08 Març 2020 ~

8M005Per commemorar el dia internacional de les dones, aquest migdia les ballarines Olga Lladó i Laia Mora, del col·lectiu Symbiosi, han protagonitzat un espectacle de dansa que ha integrat el públic en una coreografia per reivindicar l’autoestima i les aspiracions d’alliberament femenines.

L’alcalde, Andreu Bosch, ha intervingut al final de la representació, que ha congregat 125 persones, per recordar que “el feminisme també ha de ser una lluita dels homes a favor de la igualtat”.

D’aquesta manera, Teià ha encetat avui un nou cicle dels Vermuts culturals a La Unió, que es perllongarà durant tot els diumenges de març a les 12h. Les activitats programades combinen tallers, concerts i lectures dramatitzades amb una copa de vi de la DO Alella.

8M001Manifest de Dones 21

L’acte d’avui ha estat organitzat per Òmnium Cultural i el grup Dones 21, que ha aprofitat l’avinentesa per fer públic el seu manifest sobre el 8M. Diu així:

“Com cada 8 de març, les dones de tot el món tornem a omplir les places i els carrers per reivindicar els nostres drets socials, polítics i econòmics. Les dones dels cinc continents alcem les nostres veus per dir ben alt que sense nosaltres no es mou el món. Recordem les dones que ens han precedit, aquelles que han lluitat pels drets bàsics que gaudim avui, dones anònimes com les treballadores de la Cotton de Nova York, les sufragistes de Seneca Falls o les mestres de la Segona República. Les dones sumem complicitats per dir ben fort que som més de la meitat de la població mundial i que els nostres drets són innegociables.

Cal una transformació radical que posi al centre a les persones i no el capital.

Per llei i per justicia cap a les dones, les empreses estàn obligades a disposar de protocols de prevenció i abordatge de l'assetjament sexual. I els exigim que compleixin amb les seves obligacions.

Ens volen callades i submises. Pert això és important que les dones en parlem. El silenci enquista la situació. La sororitat ha de ser la nostra eina més poderosa. No és un problema individual, és un problema col·lectiu i mundial. No pot ser que estiguem nosaltres aquí celebrant els nostres progressos quan hi ha milions de dones a l'India, a Amèrica del Sud, a l'Àfrica... que han de treballar com a esclaves per poder sobreviure.

Per això recordem que encara hem de continuar demanant :

- Posar fi a les desigualtats socials per raó de sexe i de classe
- Horaris racionals a la feina
- Igualtat salarial
- Trencar el sostre de vidre
- Corresponsabilitat en les tasques de la llar i en l'educació de filles/fills
- Corresponsabilitat en la cura de la nostre gent gran
- Coeducació i no segregació per sexes
- Plans d'educaió sexual a les escoles
- Acabar amb els esterotips: les dones no som débils. Els homes no han de ser els forts
- Calen accions efectives de prevenció de la violència i la discriminació

Perquè si avui no defensem els nostres drets: avortament, educació sexual, treball digne, respecte... demà els haurem perdut. Ni un pas enrere!”