Imprimir aquesta pàgina

El ple de Teià defensa els drets polítics del president Torra i l’eurodiputat Junqueras

10 Febrer 2020 ~

ple gener 2020El ple de l’Ajuntament celebrat el passat 30 de gener va aprovar una declaració institucional promoguda per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) a favor dels drets polítics del president de la Generalitat, Quim Torra, i de l’eurodiputat Oriol Junqueras.

La moció rebutja les resolucions dictades el passat 3 de gener per la Junta Electoral Central (JEC) en què, per una banda, ordenava retirar al president Torra la credencial d’electe al Parlament de Catalunya i, per l’altra, negava la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras. Segons el text, “aquesta decisió d’un òrgan administratiu, no judicial, és clarament contrària al que determina tant l’Estatut d’Autonomia com el Reglament del Parlament respecte els motius de cessament del president del nostre país”, ja que “pretén executar-ne la inhabilitació, malgrat no haver-hi sentència ferma”.

En el cas de Junqueras, la moció observa que la JEC desatén “la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que va dictaminar en data 19 de desembre de 2019 que hauria d’haver pogut recollir l’acta d’eurodiputat i que tenia immunitat per aquesta raó”.

Per a les entitats municipalistes, les dues resolucions formen part d’una campanya de “persecució” contra els electes i les institucions catalanes “per part d’instàncies administratives i judicials de l’Estat espanyol pel sol fet de defensar el dret d’autodeterminació”.

La proposta va comptar amb els vots favorables dels grups municipals d’ERC-Compromís amb Teià i JxCat.

En nom d’ERC, Èrica Busto, va assegurar que “seguim defensant la llibertat d’expressió, la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats”. Busto va apel·lar a l’esperit de l’eslògan “seiem i parlem-ne” per “demostrar la maduresa que tant ha mancat aquests darrers anys”.

El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va llegir un extracte del discurs pronunciat per Torra durant la sessió parlamentària del 27 de gener en què constatava que “el president del Parlament ha deixat a la intempèrie la presidència de la Generalitat” i alertava que un cop “desprotegida la institució està en risc l’autogovern”. Per a Ribas, “el Govern no pot actuar sense unitat estratègica” i per això va reclamar “refer lluites compartides”.

La regidora de GT, Núria Andinyac, va explicar que el seu grup s’abstindria “com a toc d’atenció per l’espectacle que estan donant els partits independentistes”. Segons GT, aquestes formacions “s’han de mostrar unides en les fets i en el missatge per mantenir ferms als qui confien en el projecte sobiranista”.

El representant de Cs, David Basi, va advertir que “totes les lleis són d’obligat compliment, en especial la Llei Electoral perquè dona garanties a tots els partits” i va recordar que, “a diferència de Quim Torra, l’Ajuntament de Teià, amb molt bon criteri, va retirar la pancarta [amb el llaç groc] quan la Junta Electoral li ho va requerir”.

Per últim, el regidor socialista, Joaquim Roca, va anunciar que el seu grup “no debatrà ni votarà la moció” perquè se situa “al marge de les qüestions locals i fora del marc normatiu aplicable” i es tracta, en conseqüència, d’un “acte nul de ple dret”.

Nova portaveu d’ERC

Durant la sessió es va fer oficial la substitució, “per motius de salut”, de Montse Riera per part d'Èrica Busto com a portaveu d’ERC-Compromís amb Teià. Riera va rebre l’aplaudiment de la resta de regidors i la felicitació de l’alcalde per haver desenvolupat “amb molt d’èxit i dedicació” aquesta funció des de 2015. En nom de GT, Andinyac en va elogiar “la predisposició al diàleg que sempre ha tingut”.

Busto va lamentar “les circumstàncies” del relleu, va agrair “la confiança de l’equip de govern” i va desitjar “aprendre molt de totes vosaltres”, mentre la seva antecessora va regraciar a Andreu Bosch i Francesc Ribas el seu mestratge. “No patiu. Estic bé i faig bona cara”, va dir Riera.

Ajuts a entitats

El ple va acordar la renovació del contracte de manteniment de l’enllumenat públic amb l’empresa concessionària, Electricitat Boquet. La corporació també va donar el vistiplau al reconeixement extrajudicial de crèdit de 200.560 euros per al pagament de factures de l’exercici 2019 presentades fora de termini.

En el torn de precs i preguntes, JxCat va felicitar el grup de pessebristes “per la motivació i la gesta increïble” d’haver protagonitzat l’exposició més visitada de l’any a La Unió, i va demanar una “millora de les bases d’accés a les subvencions per a les entitats culturals” del poble perquè es pugui exhaurir l’import global que s’hi destina. La regidora de Cultura, Olga Parra, va explicar que les convocatòries es regeixen per criteris tècnics i que se seguirà prestant suport a les entitats per ajudar a emplenar i presentar la documentació requerida.